Ghadam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ghadam (georg. ღადამი) tai Adam (georg. ადამი) oli Iberian eli Kartlin (nykyisen Georgian itäosan) kuningas. Hänen kolme vuotta kestäneestä hallinnostaan ei juuri kerrota keskiaikaisissa georgialaisissa kronikoissa, eivätkä muut lähteet mainitse häntä. Professori Cyril Toumanoff on ehdottanut vuosia 132–135 hänen valtakautensa mahdolliseksi ajankohdaksi. Nykytutkijat ovat arvelleet Ghadamin olevan nimen Radamistus korruptoitunut muoto; Radamistus ei ollut antiikin Kaukasian kuningas- ja aatelissukujen piirissä harvinainen nimi.

Georgialaisten vuosikirjojen mukaan Ghadam oli Parsman Hyvän poika. Parsman oli sama Pharasmanes, iberialaisten kuningas, jonka Cassius Dio ja jotkut muut antiikin kirjailijat mainitsevat. Ghadam kuoli kolmen vuoden kuninkuuden jälkeen ja jätti kruunun yksivuotiaalle pojalleen Parsmanille, jonka sijaishallitsijana hänen äitinsä Ghadana toimi.[1][2]

  1. Toumanoff, Cyril: Chronology of the Early Kings of Iberia. Traditio, 1969, nro 25.
  2. Rapp, Stephen H: Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, s. 290–291. Peeters Publishers, 2003. ISBN 90-429-1318-5.
  Edeltäjä:
Parsman II
Iberian kuningas
132135
Seuraaja:
Parsman III