Parsman III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Parsman III (georg. ფარსმან III) tai Pharasmanes III oli Iberian eli Kartlin (nykyisen Georgian itä- ja keskiosan) kuningas. Hän hallitsi samaan aikaan kuin Rooman keisari Antoninus Pius (138–161). Professori Cyril Toumanoff on ehdottanut vuosia 135–185 hänen hallintonsa mahdolliseksi ajankohdaksi.

Keskiaikaisten georgialaisten kronikoiden mukaan Parsman oli yksivuotias, kun hänen isänsä Ghadam kuoli vuonna 135. Hän nousi valtaistuimelle sijaishallitsijanaan äitinsä Ghadana, kunnes hän kasvoi täysi-ikäiseksi.

Antiikin lähteet kertovat Parsmanin ystävällisistä suhteista Roomaan. Cassius Dion mukaan hän matkusti Roomaan Antoninus Piuksen vieraaksi yhdessä vaimonsa, poikansa ja aatelispalvelijoidensa kanssa. Häntä kunnioitettiin erityisesti: hän sai uhrata Capitolium-kukkulalla, hänen ratsastajapatsaansa asetettiin Bellonan temppeliin ja keisari kasvatti hänen kuningaskuntansa pinta-alaa.[1] Tämä saattoi tapahtua vuonna 154. Epäluotettavaan Historia Augustan perustuen tätä Rooman-matkaa on joskus vahingossa pidetty Iberian aiemman kuninkaan Parsman II:n tekemänä.[2]

  1. Kavtaradze, Giorgi Leon: Caucasica II: The Georgian Chronicles and the Raison d'Ètre of the Iberian Kingdom Kesäkuu 2000. Orbis Terrarum. Arkistoitu 16.8.2005. (englanniksi)
  2. Toumanoff, Cyril: Chronology of the Early Kings of Iberia. Traditio, 1969, nro 25, s. 17. (englanniksi)
  Edeltäjä:
Ghadam
Iberian kuningas
135185
Seuraaja:
Amazasp II