George Burritt Sennett

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Burritt Sennett

George Burritt Sennett (28. heinäkuuta 1840 Sinclairville New York18. maaliskuuta 1900 Youngstown Ohio) oli yhdysvaltalainen liikemies ja lintutieteilijä.

George Sennettin isä Pardon Sennett oli skotlantilaista syntyperää oleva liikemies, joka omisti Pennsylvaniassa kolme masuunia.

George Sennett opiskeli ensin Erie Academyssa, jonka jälkeen hän kävi valmistavaa koulua Delawaren kunnassa New Yorkissa. Täältä hänen piti mennä Yalen yliopistoon, mutta osittain silmävaivojen takia hän matkusti, isän ehdotuksesta ja kustannuksella, neljäksi vuodeksi Eurooppaan, jossa hän asui jonkin aikaa Wienissä ja Nürnbergissä, missä hän opetteli saksaa. Hän vietti vuoden myös Pariisissa opetellen välttävän ranskankielen taidon.

Palattuaan Yhdysvaltoihin George Sennett perusti Meadvilleen Pennsylvaniaan öljynporaustorneja valmistavan tehtaan. 1896 hän muutti yrityksensä Youngstowniin Ohioon ja vähän ennen kuolemaansa vaihtoi yhtiömuodon osakeyhtiöksi. Hänen ajatuksenaan oli näin saada lisää vapaa-aikaa rakkaalle lintutieteelle.

Sennett alkoi aktiivisesti tutkia lintuja 1873 tai 1874. Innoittajaksi hän mainitsee Elliott Couesin kirjan Field Ornithology, joka julkaistiin 1874. Sennett ja Coues ystävystyivät ja Coues toimitti Sennettin tutkimukset Teksasin linnustosta, jotka julkaistiin 1878 ja 1879. Sennett teki kolme tutkimusretkeä Teksasiin ja palkkasi ammattikeräilijötä saadakseen kokoelmansa alueen linnustosta mahdollisimman täydelliseksi. Hän suunnitteli laajaa teosta Teksasin linnuista, muun muassa runsain väri- ja mustavalkokuvin, jotka Ernest Thompson Seton oli lupautunut maalaamaan. Kuolema kuitenkin esti teoksen valmistumisen.

Vuonna 1883 Sennett talletti lintu- ja nisäkäskokoelmansa American Museum of Natural Historyn kokoelmiin. Hän liittyi American Ornithologists' Unioniin eräänä ensimmäisistä 1883. Vuonna 1886 hänet nimitettiin yhdistyksen lintujensuojelukomitean puheenjohtajaksi. Sennett julkaisi kymmeniä lintutieteellisiä artikkeleita.

Sennett kuvaili ja nimesi joukon uusia lintulajeja, jotka sittemmin on kaikki luokiteltu uudelleen. Hänen nimeämiään ovat edelleen muun muassa kalkkunan (Meleagris gallopavo) alalaji intermedia ja kauluskehrääjän (Nyctidromus albicollis) alalaji merrilli.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.