Galitsian SS-divisioona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
14. Waffen SS:n krenatööridivisioona (1. galitsialainen)
Divisioonan tunnus
Divisioonan tunnus
Toiminnassa 1943–1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Logo-WaffenSS.jpg Waffen-SS
Aselajit Jalkaväki
Komentajat
Tunnettuja komentajia Walther Schimana
Fritz Freitag
Sylvester Stadler
Wolf Heike
Nikolaus Heimann
Pavlo Shandruk
Galitsian SS-divisioonan kaksikielinen värväysjuliste vuodelta 1943.

Galitsian SS-divisioona, viralliselta nimeltään 14. Waffen SS:n krenatööridivisioona (1. galitsialainen) oli kesäkuussa 1943 muodostettu länsiukrainalainen Waffen-SS:n vapaaehtoisdivisioona toisessa maailmansodassa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen toista maailmansotaa jotkin ukrainalaiset, pääosin Galitsiassa, uskoivat natsi-Saksan olevan ainoa taho, joka voisi varmistaa itsenäisen ukrainalaisen valtion perustamisen, ja ehdottivat Saksalle ukrainalaisten armeijayksiköiden perustamista. Vuoden 1943 alussa kasvavat tappiot saivat Saksan johtajat kallistumaan ehdotuksen hyväksymisen puolelle.

Galitsian kuvernementin johtaja Otto Wächter teki päätöksen perustaa itärintamaa varten galitsialainen Waffen-SS-divisioona, jonka hän ideoi yhdessä Ukrainan keskusneuvoston johtajan professori Volodimyr Kubijovišin tuella.

Galitsian SS-divisioona (Waffen-Grenadier Division der SS Galizien) perustettiin 28. huhtikuuta 1943 ukrainalaisista vapaaehtoisista taistelemaan Ukrainassa eteneviä neuvostojoukkoja vastaan. Joukkoon ilmoittautui 100 000 vapaaehtoista, joista vain 40 000 voitiin ensimmäisessä vaiheessa hyväksyä. Divisioonan perusti ei-poliittinen Ukrainan keskuskomitea, jota johti Volodimir Kubijovitš. Ukrainan katolinen kirkko osallistui aktiivisesti.

Joukon historian tulkinta on nyky-Ukrainassa kiistanalainen, koska sen ei todettu taistelujoukkona syyllistyneen sotarikoksiin, mutta saksalaisten puolella taistelleena pidetään sitä neuvostonäkökulmasta ja itäukrainalaisesta näkökulmasta fasistisena. Neuvostojälkeisen ja voimakkaan länsiukrainalais-kansallisen tulkinnan mukaan kyseessä oli vapaustaistelu ja pyrkimys virolaisten SS-miesten tapaan välttää neuvostovallan paluu.

Taistelussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galitsian SS-divisioona lähetettiin eturintamalle vuoden 1944 alussa. Vaikka divisioonalta puuttui taistelukokemusta, se oli hyvin varustettu ja suurin osa joukoista oli käynyt läpi kovemman koulutuksen kuin keskimääräiset Wehrmachtiin vuosina 1943–1944 kutsutut saksalaiset.[1] Divisioona lähetettiin Brodyn alueelle, missä oli meneillään raskas taistelu, ja liitettiin 13. armeijan joukkoihin. Galitsian divisioona vastasi yhdessä kuuden alimiehitetyn saksalaisen jalkaväkidivisioonan kanssa noin 80 kilometrin pituisesta rintamaosuudesta.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Logusz, M.: Galicia Division: The Waffen-SS 14th Grenadier Division, 1943-1945. Schiffer Military History, 1997.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]