Galanthis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Galanthis oli kreikkalaisessa mytologiassa Alkmenen palvelijatar, alhaissukuinen ja kultahiuksinen neito, joka oli aina altis palvelemaan emäntäänsä ja siksi tämän suosikki.

Alkemenen ollessa synnyttämässä Heraklesta Galanthis toimitti askareita, ja kulkiessaan edestakaisin hän huomasi synnytyksen jumalattaren Eileithyian istuvan alttarin ääressä kädet ja jalat ristissä. Nopeaälyisenä hän yhdisti hitaasti etenevän synnytyksen Heran juonitteluun, ja niin hän huudahti tälle ilosanoman, että Alkemen rukouksiin on vastattu ja tämä on synnyttänyt terveen pojan. Yllättyneenä jumalatar oikaisi raajansa, ja samalla synnytys lähti etenemään. Herakles syntyi nopeasti.

Galanthis nauroi ja pilkkasi jumalatarta, jolloin tämä hiuksista kiinni tarttuen kaatoi hänet maahan. Rimpuilevan Galanthiin muoto muuttui näätäeläimeksi jumalattaren pitäessä tätä aloillaan, mutta jotain myös säilyikin — hänen hiustensa kultainen väri —, ja hän kulkee yhä sisään ja ulos emäntänsä talosta; lumikot ja hillerit täyttivät kotikissan paikkaa antiikin Kreikassa. Koska lisäksi Alkmenen synnytys oli autettu suusta tulevilla valheilla, määrättiin näätäeläimet synnyttämään jälkeläisensä suun kautta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ovidius: Muodonmuutoksia ix, 304-323 (engl. käännös).