GSM-R

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

GSM-R (engl. Global System for Mobile Communications – Railway) on rautatiekäyttöön tarkoitettu radioverkkostandardi. Sen käyttämät taajuusalueet ovat 876–880 MHz päätelaitteesta tukiasemalle lähetettäessä ja 921–925 MHz tukiasemalta vastaanotettaessa. Järjestelmä on osa ERTMS-hanketta.

Järjestelmä on GSM:n pohjalta suunniteltu langattomaan viestintään rautateillä, ja sitä käytetään sekä sovelluksissa että puheensiirrossa. Järjestelmä ei ole yleisessä käytössä, vaan se on suojattu ja yksin omaan rautateiden käyttöön tarkoitettu. Se on osa laajempaa rautateiden valvontajärjestelmää, ja se on suunniteltu toimimaan jopa 500 km/h:n nopeudella liikkuvissa junissa ilman tietohävikkiä tiedonsiirrossa.

GSM-R Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa GSM-R-verkkoa ylläpitää Liikennevirasto. Verkko tunnetaan nimellä Raili, ja se kattaa noin 5 000 kilometriä Suomen ratoja ja ratapihoja. Verkkoa käyttävät veturinkuljettajat, konduktöörit, vaihtotyönjohtajat ja liikenteenohjaajat. Raili-liittymän voi hankkia jokainen sitä tarvitseva rautatiealan yritys.[1] Railin edeltäjä oli linjaradio.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]