Götz von Berlichingen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ritarista. Götz von Berlichingen oli myös saksalainen SS-divisioona II maailmansodassa.
Götz von Berlichingenin kohokuva Saksassa.

Gottfried ”Götz” von Berlichingen (n. 148023. kesäkuuta 1562), joskus nimellä Berlingen, myös tunnettu nimellä Götz Rautakäsi, oli Saksan keisarillinen ritari (Reichsritter) ja palkkasoturi. Hän syntyi noin vuoden 1480 paikkeilla Berlichingenissa Saksan Württembergissä aristokraattiseen perheeseen. Hän omisti Hornbergin linnan, joka sijaitsee Neckar-joen rannalla nykyisessä Baden-Württembergissä.lähde?

Von Berlichingen menetti aikoinaan taistelussa oikean kätensä. Hän jatkoi kuitenkin uraansa laitattaen rautaisen tekokäden, joka oli ilmeisesti aikalaisekseen suhteellisen kehittynyt. Kirjailija Johann Wolfgang von Goethe kirjoitti myöhemmin näytelmän hänen elämästään.lähde?

Kuuluisa kirurgi, nimikkeellä keisarien ja kuninkaiden henkilääkäri kutsuttu salaneuvos Ferdinand Sauerbruch kertoo muistelmissaan Das wart mein leben (suom. Elämäni kirurgina) saaneensa sotien välisenä aikana tutkia Berlichenin suvun hallussa perintökalleutena ollutta alkuperäistä rautakättä ja kehitti sen pohjalta kuuluisan Sauerbruchin käsivarren amputoiduille potilaille. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sauerbruch: Elämäni kirurgina, s. 134–135

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]