Fukuokan metro

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fukuoka-shi Chikatetsu
Fukuoka City Subway Logo.svg
Sijainti Fukuoka, Japani
Avattu 28. heinäkuuta 1981
Pituus 29,8 km
Asemia 35
Linjoja 3
Matkoja päivässä 1 545 500
Matkoja vuodessa 100 457 000
Fukuokan metron suurin asema, Tenjinin metroasema.

Fukuokan metro (jap. 福岡市地下鉄, Fukuoka-shi chikatetsu) on metrojärjestelmä Fukuokan kaupungissa Japanissa. Siihen kuuluu kolme päälinjaa, jotka yhdistävät kaupungin rannikko- ja keskusta-alueet sekä Fukuokan lentoaseman ja Hakatan aseman. Matka lentoasemalta kaupungin keskustaan kestää noin 10 minuuttia.

Fukuokan metron linjat:
Linja Väri Pääteasemat km
Kūkō-linja LentoasemaMeinohama 13,1
Hakozaki-linja Nakasu-KawabataKaizuka 4,7
Nanakuma-linja Tenjin-MinamiHashimoto 12,0

Metron rakentaminen alkoi vuonna 1973. Kūkō-linja avattiin 28. heinäkuuta 1981, Hakozaki-linja 20. huhtikuuta 1982 ja Nanakuma-linja 3. helmikuuta 2005.

Linjoja liikennöi Fukuokan kaupungin liikennevirasto (jap. 福岡市交通局, Fukuoka-shi Kōtsūkyoku). Toisin kuin muualla Japanissa, Fukuokan kaupungin liikennevirasto operoi ainoastaan kaupungin metrolinjoja, eikä esimerkiksi bussilinjoja.

Kaikki asemat ovat varustettuja automaattisilla turvaovilla. Kaikki linjojen junat toimivat automaattisesti, mutta niissä on varmuuden vuoksi myös kuljettaja. Keväällä 2009 nykyiset magneettijuovamatkakortit aiotaan korvata uudella sirukorteilla toimivalla systeemillä.

Metron tunnus on kaksi tyyliteltyä sinistä S-kirjainta valkoisella taustalla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.