Frozen (vuoden 2010 yhdysvaltalainen elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frozen
Ohjaaja Adam Green[1]
Käsikirjoittaja Adam Green
Tuottaja Peter Block, Cory Neal
Säveltäjä Andy Garfield
Kuvaaja Will Barratt
Leikkaaja Ed Marx
Pääosat Kevin Zegers
Shawn Ashmore
Emma Bell
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Anchor Bay Films
Levittäjä Anchor Bay Entertainment
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 93 min.[1]
Alkuperäiskieli englanti
Tuotto 3 151 086 $
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Frozen on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen trillerielokuva, jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Adam Green. Elokuvan pääosissa näyttelevät Kevin Zegers, Shawn Ashmore ja Emma Bell.

Elokuva sai ensi-iltansa Sundance-filmifestivaaleilla tammikuussa 2010[2], jonka jälkeen se oli elokuvateatterissa Yhdysvalloissa ja Kanadassa 5. helmikuuta 2010.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Lapsuudenystävät Dan Walker (Kevin Zegers) ja Joe Lynch (Shawn Ashmore) sekä Danin tyttöystävä Parker O´Neil (Emma Bell) viettävät sunnuntai-iltapäivää Uudessa-Englannissa sijaitsevassa laskettelukeskuksessa, Holliston vuorilla. On jo ilta ja säätiedotuksessa on luvattu lumimyräkkää. Laskettelukeskusta jo suljetaan, mutta Dan, Lynch ja Parker haluavat laskea rinteen vielä kerran ennen kuin hiihtohissit suljetaan ja tämän viikonlopun osalta keskus suljetaan. Porukka onnistuu suostuttelemaan hiihtohissin valvojan Jasonin, joka päästää heidät vielä rinteeseen. Hetkeä myöhemmin porukan ollessa jo hiihtohississä, Jason saa kutsun radiopuhelimeensa tulla pomon toimistoon, hän pyytää kollegaansa valvomaan hissille ja kertoo hississä olevan vielä kolme laskijaa matkalla rinteen huipulle. Kollega sulkee hiihtohissin nähdessään kolmen laskettelijan laskevan alas, olettaen laskijoiden olevan Jasonin tarkoittamat viimeiset laskijat. Todellisuudessa Dan, Joe ja Parker istuvat vielä korkeuksissa tuolihississä. Hiihtokeskuksen hissi yllättäen pysähtyy ja kaverukset ottavat sen hissityöntekijän kepposena. Valojen sammuttua herää epätoivo ja pelko, että heidät sittenkin unohdettiin. He istuvat korkealla maanpinnasta, laskettelukeskus avattaisiin seuraavan kerran vasta perjantaina ja kylmyys alkaa jo tuntumaan.

On kulunut jo tunteja, Dan päättää hypätä alas tuolihissistä hakeakseen heille apua. Dan arvioi välimatkan maahan olevan lyhyt voidakseen hypätä, mutta todellisuudessa he ovat liian korkealla. Danin hypätessä hänen jalkansa menevät poikki ja porukan suureksi järkytykseksi paikalle ilmestyy susilauma, jotka hyökkäävät pahasti loukkaantuneen maassa makaavan Danin kimppuun ja raatelevat hänet hengiltä. Kylmissään ja shokissa tapahtuneesta olevat Joe ja Parker jäävät yläilmoihin kamppailemaan hengestään kylmyyttä vastaan. He selviävät yön yli, mutta kärsivät pahoista paleltumista kasvoillaan ja Parker paleltuneesta kämmenestään, joka oli yön aikana jäätynyt tuolihissiin rautatankoon kiinni.

Epätoivon vallassa he huomaavat hieman taaempana olevan hissin tukipylvään, jossa on tikkaat. Joe lähtee kiipeämään hissin köysiä pitkin kohti tukipylvään tikkaita onnistuen muutamalla yrityksellä jäisen köyden repiessä käsineet riekaleiksi. Parkerin odottaessa pelastajia toivo alkaa hiipumaan tuntien vain kuluessa siitä kun Joe lähti avunpyyntöön. Hän luopuu odottelusta ja päättää yrittää pelastautumista. Tuolihissin ruuvikiinnityksen pettäessä aiemmin pelastautumisyrityksen vuoksi, tuoli roikkuu enää vain turvavaijerin varassa, jolloin Parker saa pudotettua tuolin turvavaijerin varassa alemmas ja pääsee turvallisesti maan pinnalle. Hän lähtee ryömimään kylmissään, pahoin paleltuneena rinnettä alas ja huomaa susien tappaman Joen. Parker ryömii tielle, josta autoilija huomaa hänet ja vie sairaalaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Emma Bell   Parker O'Neil  
 Kevin Zegers   Dan Walker  
 Shawn Ashmore  Joe Lynch  
 Rileah Vanderbilt  Shannon  
 Ed Ackerman  Jason  
 Adam Johnson  Rifkin  
 Christopher York  Ryan  
 Kane Hodder  Cody  
 Will Barratt  Sullivan  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frozen kuvattiin helmikuussa 2009 Snowbasin hiihtokeskuksessa, Länsi-Yhdysvalloissa, Utahin Weber Countyssä.[4][5]


Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fright Meter Award-elokuvajuhlilla Adam Green palkittiin parhaasta elokuvaohjauksesta ja Kevin Zegers parhaan miessivuosan palkinnolla.[6]

Palkinnot ja ehdokkuudet
Palkinto Päiväys Kategoria Kenelle Tulos Lähde
Saturn Award 2010 Paras kauhuelokuva Frozen Ehdokkuus [7]
Fright Meter Awards 2010 Paras ohjaus Adam Green Voitto [8]
Fright Meter Awards 2010 Miessivuosa Kevin Zegers Voitto [9]
Fright Meter Awards 2010 Naispääosa Emma Bell Ehdokkuus [9]
Fright Meter Awards 2010 Miespääosa Shawn Ashmore Ehdokkuus [9]
Fright Meter Awards 2010 Käsikirjoitus Adam Green Ehdokkuus [9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Elonet elonet.fi. Viitattu 24.3.2014.
  2. Obias, Rudie: ADAM GREEN’S FROZEN [SUNDANCE 2010 FILM REVIEW] Criterioncas. 23.1.2010. Viitattu 22.5.2017. (englanniksi)
  3. Young, Paul: Talking with ‘Frozen’ Director Adam Green Screenrant. 12.1.2010. Arkistoitu 28.7.2020. Viitattu 23.5.2017. (englanniksi)
  4. Billington, Alex: Trailer for Adam Green's Stuck-on-a-Ski-Lift Thriller 'Frozen' Firstshowing.net. 1.12.2009. Viitattu 22.5.2017. (englanniksi)
  5. Cast Announced For Adam Green's FROZEN! Iconsoffright.com. 02.2009. Viitattu 22.5.2017. (englanniksi)
  6. 2010 Fright Meter Award Winners frightmeterawards.com. 2010. Arkistoitu 6.12.2021. Viitattu 22.5.2017. (englanniksi)
  7. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA IMDb. 2010. Viitattu 23.5.2017. (englanniksi)
  8. Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA Fright Meter Awards. 2010. Viitattu 23.5.2017. (englanniksi)
  9. a b c d 2010 Fright Meter Award Winners Fright Meter Awards. 2010. Arkistoitu 6.12.2021. Viitattu 23.5.2017. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.