Friendship’s Death

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Friendship’s Death
Ohjaaja Peter Wollen
Käsikirjoittaja Peter Wollen
Tarina Peter Wollen
Tuottaja Rebecca O’Brien
Säveltäjä Barrington Pheloung
Kuvaaja Witold Stok
Leikkaaja Robert Hargreaves
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö
Ensi-ilta
Kesto 78 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Friendship’s Death on vuonna 1987 ensi-iltansa saanut brittiläinen tieteisdraamaelokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Peter Wollen.[1][2][3] Rebecca O’Brien tuottaman elokuvan pääosissa ovat Tilda Swinton ja Bill Paterson.[3]

Friendship’s Death -elokuvan kuvaukset alkoivat 1. joulukuuta 1986.[2] Elokuvaa kuvattiin Ammanin kaupungissa Jordaniassa ja Englannissa.[2] Elokuvan tuotantoyhtiöinä olivat British Film Institute, Channel Four Films ja Modelmark.[2] Friendship’s Death sai ensi-iltansa Britanniassa 17. elokuuta 1987. Elokuvan Britannian teatterilevityksestä vastasi British Film Institute. Friendship’s Death esitettiin myös Toronton elokuvajuhlilla 16. syyskuuta 1987 ja Berliinin elokuvajuhlilla 14. helmikuuta 1988. Elokuva sai Yhdysvaltain ensi-iltansa New Yorkin uusien ohjaajien ja elokuvien elokuvajuhlilla 25. maaliskuuta 1988.[2] Seuraavana vuonna elokuva pääsi Yhdysvalloissa rajoitettuun teatterilevitykseen, josta vastasi Gavin Films.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1970 naisandroidi (Tilda Swinton) lähetetään Maahan viestinviejäksi, jonka tehtävänä on vedota ihmiskunta elämään rauhassa. Hänet oli tarkoitus lähettää Yhdysvaltoihin Massachusetts Institute of Technologyn teknilliseen korkeakouluun Cambridgen kaupunkiin varoittamaan ihmiskuntaa sen tulevasta itsetuhosta, mutta hän joutuukin Ammanin kaupunkiin, keskelle Jordanian sisällissotaa. Lähellä oleva brittiläistoimittaja Sullivan (Bill Paterson) tulee tuntemattoman naisen avuksi, kun tämä löydetään harhailemasta keskellä taisteluvyöhykettä ilman henkilötodistusta tai passia. Sullivan vie naisen turvaan hotellihuoneeseensa, missä nainen kertoo Sullivanille olevansa Friendship-niminen robotti, joka on lähetetty kaukaiselta planeetalta hieromaan rauhaa ihmisten välille. Sullivan ei ole varma uskoako naisen tarinaa vai ei, mutta hän pitää Friendshipin erikoista maailmankatsomusta mielenkiintoisena. He alkavat tarkastella ja avata ihmisyyttä eri näkökulmista pitkien ja oivaltavien keskustelujen kautta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tilda Swinton  Friendship  
 Bill Paterson  Sullivan  
 Ruby Baker  Catherine  
 Patrick Bauchau  Kubler  
 Joumana Gill  palestiinalaisnainen  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Friendship's Death (1987) elonet.fi. Elonet.fi. Viitattu 4.10.2016. (suomeksi)
  2. a b c d e Friendship's Death (1986) tcm.com. TCM.com. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b Friendship's Death (1987) allmovie.com. Allmovie. Viitattu 4.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]