Frederick Suppe

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Frederick Suppe (s. 22. helmikuuta 1940 Los Angeles, Kalifornia) on filosofian emeritusprofessori Marylandin yliopistossa. Hän on tehnyt merkittävää työtä tieteenfilosofiassa.

Hän väitteli filosofian tohtoriksi Michiganin yliopistossa, ja hänen erikoistumisalueensa ovat tieteenfilosofia, tietoteoria, metafysiikka ja filosofinen teologia.

Hänen merkittävät teoksensa tieteenfilosofian alueella ovat The Structure of Scientific Theories (1977) ja The Semantic Conception of Theories and Scientific Realism (1989).

Kritiikki eliminatiivista materialismia kohtaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suppe (1996: 294–295tarvitaan parempi lähde) kritisoi eliminatiiviselle materialismille ominaista pyrkimystä palauttaa koko todellisuus aineellisiin tekijöihin. Hän pitää sitä yhtenä ilmauksena tieteisuskosta. Eliminatiivisen materialismin puolesta esitetyt argumentit kertovat aina saman kertomuksen. Ne olettavat, että korkeammalle tasolle A kuuluvat asiaintilat, oliot, tapahtumat ja prosessit vastaavat jollakin tavalla alemman tason B asiaintiloja, olioita, tapahtumia ja prosesseja. Esimerkiksi ihmisen ajattelu on yhteydessä aivojen toimintaan.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The meaning and use of models in mathematics and the exact sciences: a study in the structure of exact scientific theories. Thesis (PhD), University of Michigan, 1967
  • The Structure of Scientific Theories, (Hrsg. F. Suppe) University of Illinois Press (1978). ISBN 0-252-00634-8
  • The Semantic Conception of Theories and Scientific Realism (1989). ISBN 0-252-01605-X