Franz Bürkl

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Franz Bürkl (k. 7. syyskuuta 1943) oli SS-Oberscharführer ja Gestapon päällikkö toisen maailmansodan aikana Puolassa. Hänet salamurhattiin Puolan kotiarmeijan operaatio Bürklissa syyskuussa 1943.

Bürkl oli vastuussa monista joukkoteloituksista, Puolan juutalaisten massamurhista ja vankien teloituksista pahamaineisessa Pawiakin vankilassa Varsovassa. Hän työskenteli Pawiakin vankilassa Zugführerina ja varakomentajana. Hänellä oli tapana muun muassa mennä Varsovan ghettoon ampumaan ihmisiä sattumanvaraisesti. Varsovan geton kansannousun aikana hän tarjoutui toisten Pawiakin vartijoiden kanssa metsästämään juutalaisia. Hänen sanottiin myös olleen morfiiniriippuvainen eikä hän koskaan liikkunut ilman saksanpaimenkoiraansa Kastoria, jota hän käytti Pawiakin vankien terrorisointiin. Hänen uhriensa joukossa oli Dionizy Błeszyński, Puolan kotiarmeijan komentaja joka vangittiin ja hirtettiin 1943.lähde?

Puolan vastarintaliike tuomitsi Bürklin kuolemaan sadistina ja massamurhaajana, ja hänet ammuttiin syyskuussa 1943 Varsovassa kadulla.lähde?

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.