Frank Gardiner

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Frank Gardiner
Frank Gardiner bushranger.jpg
Syntynyt n. 1829
Skotlanti tai Australia
Kuollut n. 1904
Yhdysvallat
Lachlanin kultasaattueen ryöstön tapahtumapaikka

Frank Gardiner (n. 1829–1904) oli australialainen lainsuojaton, bushranger.

Gardinerin syntymäpaikasta ei ole tarkkaa tietoa. Hän syntyi joko Skotlannissa ennen vanhempiensa muuttoa Australiaan[1] tai Boron asutusyhteisössä lähellä Goulburnia Australiassa[2]. Hänen oikean nimensä uskotaan olleen Frank Christie, mutta hän käytti useita salanimiä. Joka tapauksessa hän allekirjoitti viestinsä nimellä Frank Gardiner.

15. kesäkuuta 1862 Gardiner ryösti Lachlanin kultasaattueen lähellä Eugowraa. Hänen apunaan olivat Ben Hall ja Johnny Gilbert. Ryöstöä pidetään kaikkien aikojen arvokkaimpana vankkurikuljetuksen ryöstönä ja Australian suurimpana kultaryöstönä.[3] Saaliin kokonaisarvoksi arvioitiin 14 000 puntaa, joka nykyrahana vastaa noin kahta miljoonaa Australian dollaria. Lähes puolet kultasaaliista saatiin takaisin, kun poliisi teki iskun erääseen Gardinerin pakopaikoista. Lopun saaliin kohtalosta ei ole tietoa, ja aarteenmetsästäjät tutkivat Gardinerin toimialueita vielä nykyäänkin.

Vuonna 1864 Gardiner eli vaimonsa Kittyn kanssa työskennellen kauppiaana Apis Creekissä Queenslandissa lähellä Rockhamptonia. Eräs asiakas tunnisti hänet ja ilmoitti poliisille. Uuden Etelä-Walesin poliisi pidätti hänet huolimatta toimivalta-alueen ylittämisestä. Gardiner tuomittiin vankilaan 32 vuodeksi, josta hän istui vain noin kymmenen vuotta, sillä Gardinerin sisaren vetoomukset hänen vapauttamisekseen auttoivat. Gardiner pääsi vapaaksi aikaisin sillä ehdolla, että hän muuttaisi maasta. Vuoden 1874 lopulla hän päätyi Kaliforniaan Yhdysvaltoihin. Gardinerin uskotaan olevan ainoa Australian kansalainen, joka on karkotettu kotimaastaan.

Gardiner piti saluunaa San Franciscossa, mutta hänen Yhdysvaltojen-ajastaan ei tiedetä juurikaan muuta. 1904 Sydney Morning Herald -lehti kertoi hänen kuolleen keuhkokuumeeseen samana vuonna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gardiner, Francis (Frank) Australian Dictionary of Biography. Viitattu 23.4.2016. (englanniksi)
  2. Latter-day bushrangers Bathurst Free Press and Mining Journal 26.1.1892. National Library of Australia. Viitattu 23.4.2106. (englanniksi)
  3. Peter N. Stearns, William Leonard Langer: The Encyclopedia of world history, s. 582. Houghton Mifflin Harcourt, 2001. ISBN 0-395-65237-5.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.