Francisco Solano López

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Francisco Solano López noin vuonna 1864.

Francisco Solano López Carrillo (24. heinäkuuta 1826 Asunción1. maaliskuuta 1870 Concepciónin departementti) oli Paraguayn presidentti ja sotilasdiktaattori vuosina 1862–1870. Hän aloitti kolmoisliiton sotana tunnetun sodan kaikkia Paraguayn naapurivaltioita eli Brasiliaa, Argentiinaa ja Uruguayta vastaan.[1] Suurin osa maan aikuisesta miesväestöstä tuhoutui muutaman vuoden kestäneessä sodassa, joka päättyi Paraguayn katastrofaaliseen tappioon ja suuriin aluemenetyksiin. Lópezia on jälkeenpäin pidetty megalomaanina ja jopa hulluna, mutta häntä on kotimaassaan toisinaan juhlittu myös isänmaallisena sankarina.[2]

Francisco Sólano Lopez seurasi Paraguayn johdossa isäänsä Carlos Antonio Lópezia, jonka sotaministerinä hän oli sitä ennen toiminut. Hän halusi voimakkaasti olla Latinalaisen Amerikan Napoleon ja valmistutti itselleen kopion Napoleonin keisarinkruunusta sekä armeijalleen univormut, jotka olivat identtisiä Napoleonin armeijan vastaavien kanssa. Hän alkoi pian valtaan noustuaan hakeutua sotaan naapurimaiden kanssa, ja sota syttyi vuonna 1864. Vuoden 1868 lopussa maan pääkaupunki Asunción jouduttiin evakuoimaan ja presidentti siirtyi johtamaan sotaa viidakosta käsin. López kuoli Cerro Corán taistelussa brasilialaisten hyökättyä hänen leiriinsä, kamppailtuaan viimeiseen asti. Hänen kuolemansa päätti sodan.

Lópezin kummallisiin edesottamuksiin kuuluivat muun muassa omaan hallintoon, maan eliittiin ja ulkomaisiin diplomaatteihin kohdistuneet vainoharhaiset puhdistukset salaliittojen pelossa, itsensä julistaminen pyhimykseksi vähän ennen kuolemaansa, 23 katolisen piispan teloittaminen, kun nämä eivät suostuneet tunnustamaan hänen pyhyyttään, ja oman iäkkään äitinsä ruoskituttaminen ja määrääminen teloitettavaksi, koska tämä oli paljastanut poikansa syntyneen avioliiton ulkopuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Francisco Solano López Encyclopedia Britannica. Viitattu 27.11.2013.
  2. Dannin M. Hanratty and Sandra W. Meditz, toim: Francisco Solano Lopez Paraguay: A Country Study. 1988. GPO for the Library of Congress. Viitattu 27.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Francisco Solano López