Francisco Guilledo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pancho Villa
Henkilötiedot
Koko nimi Francisco Guilledo
Syntynyt1. elokuuta 1901
Ilog
Kuollut14. heinäkuuta 1925
San Francisco
Kansalaisuus Filippiinit
Nyrkkeilijä
Lempinimi Pancho Villa
Pituus 154 cm
Paino 51 kg
Painoluokka kärpässarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 108[1]
Voitot 79
– tyrmäysvoitot 25
Tappiot 5
Ratkaisemattomat 4
Ei tuomiota/
mitätöity
20

Francisco Guilledo (1. elokuuta 1901 Ilog, Filippiinit14. heinäkuuta 1925 San Francisco, Yhdysvallat), joka tunnettiin kehässä nimellä Pancho Villa, oli filippiiniläinen kärpässarjan (151 cm, 51 kg) nyrkkeilijä. Hän oli kärpässarjan maailmanmestari vuosina 1923-1925. Pancho Villaa pidetään yhtenä Aasian parhaimpana nyrkkeilijänä.[2]

Pancho Villa nyrkkeili ensimmäisen ammattilaisottelunsa Filippiineillä vuonna 1919. Parissa vuodessa hänestä tuli Filippiinien mestari kärpässarjassa. Toukokuussa vuonna 1922 hänet kutsuttiin nyrkkeilemään Yhdysvaltoihin. Siellä Pancho Villan ura ei jatkunut lupaavasti. Kaksi ensimmäistä ottelua oli ratkaisemattomia ja sanomalehtien mielestä Villa oli otteluiden heikompi osapuoli. Voitto heinäkuussa ja kaksi tyrmäysvoittoa elokuussa kiinnittivät kuitenkin yleisön huomion ja Villa pääsi ottelemaan kärpässarjan Amerikan mestaruudesta Johnny Buffia vastaan jo syyskuussa vuonna 1922. Villa voitti ottelun, mutta hävisi Amerikan mestaruuden seuraavana vuonna kiistanalaisella pistelaskulla Frankie Genarolle.

Kärpässarjan maailmanmestaruus oli vapaana, koska hallitseva mestari Jimmy Wilde oli lopettanut uransa. Wilde päätti tehdä comebackin ja voittaa maailmanmestaruuden uudelleen. Amerikan mestari Frankie Genaroa pidettiin Wilden ykköshaastajana, mutta Pancho Villa oli suositumpi ja Genaron voittoa Villasta pidettiin vääryytenä, joten promoottorit nostivat Pancho Villan titteliotteluun Genaron ohi. Villa tyrmäsi Wilden seitsemännessä erässä. Wilde oli käynyt kanveesissa myös neljännessä ja viidennessä erässä. Pancho Villasta tuli kärpässarjan maailmanmestari ja hän puolusti titteliään menestyksekkäästi neljä kertaa.

Pancho Villaa ei tyrmätty kertaakaan urallaan eikä hän menettänyt kärpässarjan maailmanmestaruutta. Villa kuoli hallitsevana mestarina vuonna 1925 hampaanpoiston aiheuttamiin komplikaatioihin. Häneltä poistettiin viisaudenhammas ottelua edeltävänä aamuna 4. heinäkuuta 1925. Hän kohtasi Jimmy McLarninin, vaikka hänellä oli yhä kipuja ja kasvot olivat turvonneet. Pancho Villa hävisi ja se jäi hänen viimeiseksi ottelukseen. Kyseessä ei ollut titteliottelu. Pari päivää myöhemmin Pancho Villalla todettiin tulehdus ja kolme hammasta poistettiin. Lääkäri määräsi vuodelepoa, mutta Villa vietti aikaansa kavereiden kanssa juhlien. Tilan heikennyttyä hänet vietiin sairaalaan 13. heinäkuuta, missä hänellä todettiin Ludwigin angiina. Francisco Guilledo vaipui leikkauspöydällä koomaan ja kuoli seuraavana päivänä.

Francisco Guilledo valittiin nyrkkeilyn hall of fameen vuonna 1994.

  1. Pancho Villa Cyberboxingzone.com. Viitattu 17.12.2009. (englanniksi)
  2. Pancho Villa International Boxing Hall of Fame. Viitattu 17.12.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]