Francesco Primaticcio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Odysseus ja Penelope, 1563.

Francesco Primaticcio (30. huhtikuuta 1504 Bologna1570)[1] oli italialainen manieristinen taidemaalari, arkkitehti ja kuvanveistäjä, joka vietti suurimman osan elämästään Ranskassa.

Mantovassa Giulio Romanon alaisuudessa oppinsa saanut Primaticcio vakiinnutti paikkansa Frans I:n hovissa vuonna 1532.

Yhdessä Rosso Fiorentinon kanssa Primaticcio oli Fontainebleaun linnan johtavia taiteilijoita. Fiorentinon kuoleman jälkeen vuonna 1540 Primaticcio nousi linnan taiteellisen puolen päävastuuseen ja ensimmäiseksi hovimaalariksi. Primaticcio teki linnaan lukemattomia freskoja ja stukkotöitä, joista moni on myöhemmin kadonnut.[2] Hän pysyi hovitaiteilijana myös Henrik II:n ja Frans II:n hallitsijakaudella. Primaticcion mestariteos Fontainebleaun Salle d'Hercule piti hänet ja ryhmänsä työllistettynä 1530-luvulta vuoteen 1559 asti.

Primaticcion tärkeimpiä teoksia on Odysseus ja Penelope.[2] Elämänsä viimeisinä vuosina Primaticcio siirtyi arkkitehtuuriin. Hänen merkittävin rakennuksensa on Saint-Denisin basilikan kappeli, jota ei kuitenkaan saatu valmiiksi Primaticcion elinaikana, ja joka tuhoutui tulipalossa 1719.

  1. britannica.com: Francesco Primaticcio
  2. a b Sproccati, Sandro (toim), De Luca, Elena: ”Manierismi”, Opas taiteen maailmaan - länsimainen taide varhaisrenessanssista nykypäivään, s. 70. 2.p.. Suomentanut Suolahti, Elina & Berger, Martti. Helsinki: WSOY, 1994. ISBN 951-0-17511-0.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.