Francesca (maalaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Francesca
Väinö Blomstedt - Francesca (1897).jpg
Nimi Francesca
Tekijä Väinö Blomstedt
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus (en)
Materiaali Tempera ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 51 cm
Leveys 38 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Francesca on taiteilija Väinö Blomstedtin temperamaalaus kankaalle, 51×38 cm, vuodelta 1897. Ateneumin taidemuseo tallensi sen kokoelmiinsa vuonna 1927.

Väinö Blomstedtin Francesca muistuttaa joiltain osin Italian vanhojen kirkkojen freskoja. Tätä vaikutelmaa luovat sen madonnamainen Francesca, läpikuultavat väripinnat sekä maalauksen pysähtynyt, hieman taianomainen tunnelma. Maalaus vie katsojan toiseen maailmaan, se on unen ja unohduksen valtakunta. Väripinnan alla on kuin vaaleanruskea kangas, joka luo yleisvärisävyn maalaukselle.

Blomstedtin Francescan lähtökohta on Danten Jumalaisen näytelmän kohtaus, jossa runoilija tapaa Helvetissä ikuiseen kaipaukseen tuomitut langenneet rakastavaiset, Francesca di Riminin ja Paolon. Unikon tuoksu, muistot, unet ja näyt luovat yhdessä näkymättömän, katsojan pysähdyttävän todellisuuden.

Väinö Blomstedt opiskeli 1890-luvun puolivälissä Pariisissa Paul Gauguinin ateljeessa. Tämä oli tärkeä ajanjakso hänen siirtyessään sen jälkeen yhä enemmän symbolismiin, sen aiheisiin ja ilmaisuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anja Olavinen: Väinö Blomstedt: Francesca. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.59.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Francesca. [1]