Frances Densmore

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Frances Densmore
Densmore ja Blackfootpäällikkö Mountain Chief levyttämässä Yhdysvaltain etnologian virastossa
Densmore ja Blackfootpäällikkö Mountain Chief levyttämässä Yhdysvaltain etnologian virastossa
Henkilötiedot
Syntynyt21. toukokuuta 1867
Red Wing, Minnesota
Kuollut5. kesäkuuta 1957
Red Wing, Minnesota
Kansalaisuus Yhdysvallat
Koulutus ja ura
Instituutti Yhdysvaltain etnologian virasto
Tutkimusalue Etnografia, Etnomusikologia

Frances Densmore (21. toukokuuta 1867 Red Wing, Minnesota5. kesäkuuta 1957 Red Wing, Minnesota) oli yhdysvaltalainen etnografi ja etnomusikologi, joka oli erikoistunut Amerikan alkuperäisväestön musiikkiin ja kulttuuriin[1].

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Densmore kuuli lähellä elävien siouxintiaanien musiikkia ja oppi arvostamaan sitä. 1900-luvun alussa hän opetti musiikkia intiaaneille ympäri maan. Työnsä ohella hän tutustui intiaanien musiikkiin, tallensi ja transkriboi sitä ja näin dokumentoi musiikin käyttöä intiaanien kulttuurissa[1]. Tuohon aikaan valkoiset uudisasukkaat pyrkivät sulauttamaan intiaanit valtakulttuuriin, mutta Densmore auttoi heitä säilyttämään oman kulttuurinsa ja suojelemaan sitä.

Densmore alkoi virallisesti tallentaa musiikkia Smithsonian-instituutin Yhdysvaltain etnologian viraston palveluksessa vuonna 1907. Monia näistä tallenteista säilytetään nykyään Yhdysvaltain kongressin kirjastossa. Useimmiten Densmore tallensi musiikkia vahasylintereille. Niistä monet on tallennettu uudestaan eri muodossa ja sijoitettu muihinkin arkistoihin, joissa tutkijat ja intiaaniedustajat voivat tutkia niitä. Densmore kirjoitti useita artikkeleita American Anthropologist-julkaisuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gilman, Rhonda R.: The Story of Minnesota's Past, s. 16. Saint Paul, Minnesota: Minnesota Historical Society Press, 1989. 0-87351-267-7. englanniksi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]