Fortune (Unix)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

fortune on komentoriviltä käynnistettävä ohjelma, joka tulostaa tiedostoistaan satunnaisen tekstinpätkän, yleensä lainauksia teoksista, televisiosarjoista tai kuuluisilta kirjailijoilta. Nimitys tulee kiinalaisten ravintoloiden onnenkekseista (engl. fortune cookie), joiden sisällä on paperilappunen, joka sisältää sanonnan tai sananlaskun.

Ohjelma ilmestyi version 7 Unixissa vuodelta 1979. Tämä ohjelma tulostaa satunnaisen rivin tekstitiedostosta, joka sisältää lainaukset.[1] Ohjelma toimitettiin myöhempienkin Unix-versioiden pelien mukana ja aina Plan 9 -käyttöjärjestelmään asti.[2] Ohjelman laajemman version kirjoitti Ken Arnold BSD-käyttöjärjestelmään. BSD:n versio sisältää uuden tiedostomuodon, joka sallii moniriviset lainaukset ja voi hakea niitä useista tiedostoista.[3] Toteutuksia on lukuisille muillekin käyttöjärjestelmille, joissa käytetään komentoriviä ja tekstipohjaista sisäänkirjautumista.

Laajimmat kokoelmat valmiita lainauksia kuuluvat fortune-mod-pakettiin, joka koottiin ensimmäisen kerran lokakuussa 1995. Tämä tulee useiden Linux-jakelujen mukana. Lainaukset sisältävät mm. ASCII-taidetta, huumoria, lainauksia kirjallisuudesta, science fictionista, lauluista ja erikseen loukkaavat lainaukset.[4] FreeBSD poisti kokonaan jakelustaan loukkaavat lainaukset 2013[5] ja kaiken paitsi järjestelmän käytön vinkit, koska valitettiin että lainauksissa on sitaatteja Adolf Hitleriltä.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.tuhs.org/cgi-bin/utree.pl?file=V7/usr/src/games/fortune.c
  2. fortune(1) – Plan 9 Programmer's Manual, Volume 1
  3. https://svnweb.freebsd.org/base/head/usr.bin/fortune/fortune/fortune.c?revision=328486&view=markup
  4. https://sources.debian.org/src/fortune-mod/1:1.99.1-7/datfiles/
  5. https://svnweb.freebsd.org/base/head/usr.bin/fortune/datfiles/Makefile?view=log
  6. https://svnweb.freebsd.org/base?view=revision&revision=325828