Fleischmann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fleischmannin logo.

Fleischmann on saksalainen pienoisrautateitä ja ura-autoratoja valmistava yritys, joka on toiminut vuodesta 1887 asti. Fleischmann valmistaa kaksikiskovirroitusjärjestelmiin sopivia pienoisvetureita, -vaunuja sekä kiskoja, jotka toimivat tasavirralla. Fleischmann valmistaa pääasiassa saksalaisen sekä muun keskieurooppalaisen rautatiekaluston pienoismalleja.

Aluksi yritys valmisti pronssivalufiguureja. Sittemmin ohjelmaan tulivat myös erilaiset lelut; mm. magneetti- ja vieterilelut, pienoismallityyppiset laivat ja lentokoneet. Saksan juutalaisvainojen alettua ostettiin Dollco (Doll & Co) -niminen yritys. Sen mukana ohjelmaan tulivat pienoishöyrykoneet ja pienoisrautatiet mittakaavassa O, raideleveys 32 mm.

Sodan aikana yritys valmisti erilaisia tarvekaluja, kuten mm. keittiötarvikkeita ja hevosvaljaiden osia. Rauhan palattua ja toiminnan jälleen käynnistyttyä, ohjelmaan palasivat höyrykoneet ja pienoisrautatiet.

1952 alkoi yritys valmistaa myös H0-mittakaavan (1:87, raideleveys 16,5 mm) pienoisrautateitä. O-mittakaava jäi pois ohjelmasta 1950-luvulla. 1960-luvun lopulla mukaan tulivat autoradat ja vuonna 1969 N-mittakaavan (1:160, raideleveys 9 mm) pienoisrautatiet.

Nykyään Fleischmann ja itävaltalainen ROCO kuuluvat Modelleisenbahn Holding GmbH -konserniin.

Molemmat yritykset ovat tunnettuja suuresta mallitarkkuudestaan ja pikkutarkasta yksityiskohtien ja tekstien mallinnuksesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fleischmann.
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.