Flegyas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Flegyas kuljettaa Danten ja Vergiliuksen virran yli.

Flegyas (m.kreik. Φλεγύας, lat. Phlegyas) oli kreikkalaisessa mytologiassa lapiittien kuningas ja Areen ja Khrysen poika. Hän oli Iksionin ja Koroniksen isä ja siten flegyanilaisten, boiotialaisen kansanheimon myyttinen kantaisä.

Hänen tyttärensä Koronis oli Apollonin rakastettu, ja tuli raskaaksi tälle. Koronis kuitenkin ihastui Iskhykseen ja makasi tämän kanssa, minkä Apollonin häntä vartioimaan asettanut korppi ilmoitti jumalalle. Raivostunut Apollon surmasi Koroniin polttamalla rovoilla, mutta pelasti lapsen, Asklepioksen, liekeistä[1]. Joidenkin lähteiden mukaan surmatyön teki Apollonin sisar Artemis ja lapsen pelasti Hermes[2]. Tästä suuttuneena Flegyas poltti Apollonin temppelin, josta rangaistuksena Apollon surmasi hänet.

Toisen version mukaan Flegyas olisi ollut tyranni, joka itse olisi maannut tyttärensä ja siten saanut Apollonin vihan yllensä[3].

Apollodoros antaa vielä kokonaan erilaisen kuolinsyyn Flegyaalle, jonka mukaan Lykos ja Nykteus olisivat surmanneet hänet[4].

Flegyas kuvataan useassa eri lähteessä manalassa. Vergilius kuvaa hänet varoittavana esimerkkinä jumalia kunnioittamattoman ihmisen kohtalosta[3]. Statius kertoo tämän olevan nälissään valtavien kivenjärkäleiden puristuksissa, ja Megairan kiduttavan tätä juhla-aterialla[5]. Dante puolestaan kuvaa Flegyaan toimivan lautturina viidennen pyörön rajana toimivalla Styks-virralla, jonka yli hän vie Vergiliuksen ja Danten.[6]

  1. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.10.3 (engl. käännös)
  2. Pausanias: Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 2.26.6 (engl. käännös)
  3. a b Vergilius, Aeneid vi.576–627 (engl. käännös)
  4. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') 3.10.3 (engl. käännös)
  5. Statius, Thebaid i.696– (engl. käännös)
  6. Dante: Jumalainen näytelmä I Helvetti, 8. laulu (suom. käännös)