finger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

finger (<< engl. merkityksessä "selata kortistoa") on Unix-järjestelmissä aiemmin käytetty käyttäjistä tietoja näyttävä verkkoprotokolla ja asiakasohjelma sen käyttöön.

Ensimmäisen finger-ohjelman kirjoitti vuonna 1971 Les Earnest. Tämä oli yksi ensimmäisistä keinoista tarkistaa onko vastaanottaja on kytkeytynyt pikaviestiverkkoon eli käyttää aktiivisesti tietokonetta. Ohjelman verkkoprotokolla julkaistiin dokumentissa RFC 742 joulukuussa 1977.

Finger näyttää käyttäjästä Unixin passwd-tiedoston GECOS-kenttään tallennettuja tietoja, kuten nimen, toimiston tai puhelinnumeron. Lisäksi finger lukee käyttäjän kotihakemistosta kaksi erityistä tiedostoa. Tiedostosta .project näytetään ensimmäinen rivi. Tiedosto .plan näytetään kokonaisuudessaan.

.plan-tiedostoja käytettiin varhaisena bloggaamisen muotona. Esim. John Carmack päivitti .plan-tiedostoaan noin vuoteen 2010 asti.[1]

Finger-palvelimelle on varattu TCP-portti 79. Finger-palvelinta on usein ajettu inetd-palvelimen avulla, jota käytetään toteuttamaan yksinkertaisia ja vähän käytettyjä palveluja. Tämä palvelin käynnistää varsinaisen palvelinohjelma kun kyseiseen porttiin otetaan yhteys.

Kiristyvät tietoturvavaatimukset ja palomuurit ovat karsineet finger-palvelun käytön olemattomiin. Useat vanhemmista palveluista ovat jääneet käytöstä tai niistä on luovuttu tietoturvariskien vuoksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]