Filippiinien yliopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
UP Diliman
UP Los Baños


UP Visayas, Iloilon kampus

Filippiinien yliopisto (engl. University of the Philippines, tagalogiksi Unibersidad ng Pilipinas) on Filippiinien ainoa kansallinen yliopisto. Yliopisto perustettiin vuonna 1908 lakimuutoksella ja sen koulutustarjonta kattaa lähes kaikki alat mukaan lukien maatalous-, lääke- ja oikeustiede; luonnon- ja yhteiskuntatieteet sekä tekniset tieteet ja taiteen.

Yliopisto on arvostettu ja Filippiinien valtion tuen ansiosta yliopiston lukukausimaksut ovat maan halvimpia. Tämän seurauksena kilpailu opiskelupaikoista on erittäin kovaa ja yliopistoon on vaikea päästä opiskelemaan.

Yliopisto on tunnettu hyvin poliittisista opiskelijajohtajistaan ja sen entisiin oppilaisiin lukeutuu useampia maan johtavia poliittisia ja taloudellisia johtajia, juristeja, lääkäreitä, taiteilijoita ja yrittäjiä. Monet Filippiinien presidentit ovat opiskelleet yliopistossa. 30 Filippiinien 50 kansallistaiteilijasta ja melkein kaikki kansallistieteilijät (28/29) ovat opiskelleet Filippiinien yliopistossa.

Yliopisto juhli satavuotishistoriaansa vuonna 2008.

Yliopistojärjestelmä koostuu seitsemästä osayliopistosta ja yhdestä itsenäisestä collegesta, jotka toimivat eri puolilla Filippiinejä. Monella osayliopistolla on useita kampuksia. Suuri osayliopistoista on UP Diliman, noin 10 km Manilasta koilliseen. Puolet Filippiinien yliopiston opiskelijoista on ollut Dilimanissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. University of the Philippines Times Higher education - the World University Rankings. Viitattu 30.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Filippiinien yliopisto.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:University of the Philippines