Feuillants

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sisterssiläisen sääntökunnan vaakuna

Feuillants on sisterssiläinen luostarikunta, joka perustettiin Ranskaan Rieux’n hiippakuntaan (nykyisin Toulouse) vuonna 1145. Luostari sai ensin nimen Fuliens ja myöhemmin Notre-Dame-des-Feuillants, jonka jälkiosaa alettiin pian käyttää sen rakentajista. Nimen taustalla on latinan sana ’’folium’’, joka tarkoittaa lehteä.

Ranskan vallankumouksen aikana nimeä feuillants alettiin käyttää Pariisissa toimineen poliittisen kerhon Amis de la Constitution jäsenistä. Nimi saatiin kokoontumispaikasta: kerho kokoontui entisessä feuillantien luostarissa lähellä Tuileries'tä.

Feuillants oli ankaran säännön luostarikunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1577 johtoon tuli uudistusmielinen apotti nimeltään Jean de la Barrière. Hänen johdossaan sisterssiläisten ankarat luostarisäännöt nostettiin uudelleen kunniaan ja monia sääntöjä jopa kiristettiin. Tuloksesi tuli, että feuillantit eivät käyttäneet viiniä, kalaa, kananmunia, voita, suolaa, eivätkä muitakaan mausteita, vaan heidän ruokavalionsa koostui ohraleivästä, vedessä keitetyistä yrteistä sekä kaurasta. Pöytien käyttö lopetettiin ja ruoka nautittiin lattialle polvistuneena.

Vaatetus perustui sisterssiläiseen luostaripukuun, mutta feuillantit eivät käyttäneet päähinettä tai jalkineita, vaan liikkuivat luostarissa avojaloin. He nukkuivat lankkulattialla päänalusenaan kivi, neljä tuntia yössä. He pitivät arvossa käsin tehtävää työtä ja hiljaisuutta. Sääntöuudistuksen jälkeen järjestö sai paljon uusia ja innokkaita kokelaita.

Paavi Gregorius XIII muodosti feuillanteista oman seurakuntansa 1589. Vuonna 1630 järjestö sai kaksi luostaria Roomassa, ja se jaettiin kahteen haaraan, Ranskassa se jatkoi nimellä Feuillants ja Italiassa toimi Bernardoni–haara, joka yhdistyi myöhemmin toiseen luostarikuntaan.

Vuonna 1791 feuillanteilla oli Ranskassa 24 luostaria, mutta kuten muutkin uskonnolliset järjestöt, myös he joutuivat lopettamaan toimintansa. Ranskan suuri vallankumous oli kieltänyt niiden toiminnan ja otti haltuunsa järjestöjen omaisuuden.

Feuillantines[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean de la Barrière perusti vuonna 1588 feuillantien rinnalle nunnakunnan Feuillantines. Sen nimi on saatu taivuttamalla munkkikunnan nimi feminiiniin. Nunnajärjestö noudatti samaa ankaraa luostarisääntöä kuin munkitkin. Se sai korkean tason suojelijoita ja tuli suosituksi, mutta koki Ranskan vallankumouksen aikana saman kohtalon kuin munkkikuntakin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edmond M. Obrecht: Feuillants 11. maaliskuuta 2007. New Advent Catholic Encyclopedia. Viitattu 3. marraskuuta 2007.