Fatima Jibrell

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fatima Jibrell on Horn Relief (engl. Horn of Africa Relief and Development Organization) - kansalaisjärjestön perustaja. Hän syntyi Somaliassa paimentolaisperheen lapsena. Fatima Jibrell voitti vuonna 2002 arvostetun Goldmanin ympäristöpalkinnon.

Goldman palkinto on tunnustus Jibrellin ponnisteluista ympäristön ja naisten aseman puolesta sisällissodan, vainon ja kuivuuden keskellä. Akaasia-puita kasvava Somalian kuiva vuoristometsä on vaarassa tuhoutua arabimaihin suuntautuvan puuhiilikaupan takia. Horn Relief- kansalaisjärjestön ponnisteluin puuhiilen vienti on saatu alueelta vähenemään.

Puuhiilen tuotanto ja kauppa on edelleen tärkeä osa paimentolaisten taloutta sisällisodan, kuivuuden ja nälän vaivaaman Afrikan sarven alueella. Jibrell ja Horn Relief-kansalaisjärjestö ovat opettaneet maalaisväestölle uusia toimeentulon keinoja korvata puuhiilen käyttö ja valmistaa ruokaa aurinkoenergian avulla.

"Yhdistämällä ponnistelut rauhan, naisten voimaantumisen ja luonnonvarojen suojelemisen puolesta olemme kehittäneet ihmisten kykyja ja parantaneet toimeentulon edellytyksiä," totesi Jibrell "Somaliassa on liikaa väkivaltaa ja liian vähän vettä mutta yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa voimme rakentaa paremman tulevaisuuden."[1].

"Ms. Jibrell on osoittanut suurta rohkeutta ympäristönsuojelutyössään," sanoi Richard N. Goldman, Goldmanin ympäristöpalkinnon perustaja. " Hän on osoittanut, että ruohonjuuritaso koulutus on Somalian selviytymisen ehto. Puuhiilikaupasta, vsivarastojen rakentamiseen kuivuuden vaivaamille alueille, aina taisteluun laitonta ylikalastusta vastaan Somalian suojaamattomilla rannikoilla, Jibrell on mukana taisteluissa, jotka ovat elintärkeitä Somalian kehittymiselle." [1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Horn Relief Receives Goldman Prize

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]