Fathia Nkrumah

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fathia Nkrumah
Fathia Nkrumah poikansa Gamalin kanssa
Fathia Nkrumah poikansa Gamalin kanssa
Henkilötiedot
Syntynyt22. helmikuuta, 1932
Kairo, Egypti
Kuollut31. toukokuuta 2007 (75 vuotta)
Kairo, Egypti
Kansalaisuus  Egypti
Ammatti opettaja
Puoliso Kwame Nkrumah

Fathia Nkrumah (aiemmin Fathia Rizk, arab. فتحية رزق‎; 22. helmikuuta 1932 Kairo31. toukokuuta 2007 Kairo) oli Ghanan ensimmäisen presidentin Kwame Nkrumahin egyptiläinen vaimo.

Ennen avioliittoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fathia Rizk syntyi ja kasvoi Zeitounissa Kairossa koptilaisessa perheessä. Hän oli varhain kuolleen virkamiesisän kolmas tytär ja hänen äitinsä joutuikin kasvattamaan hänet pääosin yksin.

Suoritettuaan toisen asteen tutkintonsa, Fathia työskenteli opettajana Notre Dame des Apôtres:issa. Koska opettaminen ei kiinnostanut häntä, hän meni pankkiin töihin. Tässä vaiheessa Kwame Nkrumah pyysi häntä vaimokseen. Fathian äiti oli haluton näkemään jo toisen lapsistaan naivan ulkomaalaisen ja lähtevän maasta, kuten Fathian veli oli lähtenyt Egyptistä englantilaisen vaimonsa kanssa. Fathia selitti että Nkrumah oli anti-kolonialistinen sankari, kuten Gamal Abdel Nasser, mutta hänen äitinsä kieltäytyi puhumasta hänelle ja siunaamasta heidän liittoaan. Nkrumah avioitui Fathian kanssa samana iltana kun tämä saapui Ghanaan: uudenvuodenaattona 1957–1958.[1]

Lähtö Ghanasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fathia Nkrumah oli nuori vaimo ja kolmen hyvin nuoren lapsen äiti kun hänen miehensä kukistettiin Ghanan ensimmäisessä onnistuneessa sotilasvallankaappauksessa 24. helmikuuta 1966.[2] Hänen täytyi lähteä lapsineen Kairoon, Egyptiin miehensä jouduttua maanpakoon.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fathia kuoli 31. toukokuuta 2007 Badrawyn sairaalassa Kairossa sairausjakson jälkeen.[3]

Hänen muistomessunsa pidettiin ortodoksisessa katedraalissa Kairossa koptikirkon paavi Shenouda III:n johtamana perjantaina 1. kesäkuuta 2007[4] ja hänet haudattiin miehensä viereen Ghanaan[5] Ghanan presidentti John Kufuorin toiveesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]