Fast & Furious 6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fast & Furious 6
Ohjaaja Justin Lin
Käsikirjoittaja Chris Morgan
Tuottaja Neal H. Moritz
Vin Diesel
Clayton Townsend
Säveltäjä Lucas Vidal
Kuvaaja Stephen F. Windon
Leikkaaja Christian Wagner
Kelly Matsumoto
Dylan Highsmith
Tuotantosuunnittelija Jan Roelfs
Lavastaja Richard Roberts
Pääosat Vin Diesel
Paul Walker
Dwayne Johnson
Michelle Rodriguez
Jordana Brewster
Tyrese Gibson
Chris 'Ludacris' Bridges
Sung Kang
Luke Evans
Gina Carano
John Ortiz
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Relativity Media
Original Film
One Race Films
Levittäjä Universal Pictures
Ensi-ilta Suomi 22. toukokuuta 2013[1]
Yhdysvallat 24. toukokuuta 2013
Kesto 130 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 160 000 000 dollaria
Tuotto 788 679 850 dollaria[2]
Edeltäjä Fast & Furious 5
Seuraaja Fast & Furious 7
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Fast & Furious 6 (tunnettu myös nimillä Fast & Furious V6 ja Fast Six) on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen toimintaelokuva, jonka on ohjannut Justin Lin. Elokuva on Hurjapäät-elokuvasarjan kuudes osa. Pääosia näyttelevät Paul Walker ja Vin Diesel. Elokuvan edeltäjä on Fast & Furious 5.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

DSS:n agentit Luke Hobbs sekä hänen parinsa Riley Hicks tutkivat hyökkäystä, jonka brittiläisen entisen sotilaan Owen Shaw'n joukko on tehnyt Venäjän sotilassaattueeseen. Hobbs pyytää Domilta apua Shaw'n kiinniottamiseen ja näyttää kuvan pitkään kuolleeksi luullusta Domin rakkaasta, Letty Ortizista. Dom ja hänen ryhmänsä suostuvat tehtävään vastineeksi armahduksesta, jonka jälkeen he voisivat palata takaisin kotiinsa Yhdysvaltoihin.

Lontoossa Shaw'n piilopaikka löytyy, mutta tämä paljastuukin ansaksi, kun poliisien keskittyessä häneen, hänen ryhmänsä iskee Interpolin päärakennukseen. Shaw pakenee autolla räjäyttäen piilopaikkansa takanaan ja tuhoten samalla suurimman osan poliiseista niin, että Dom, Brian, Tej, Han, Gisele, Hobbs ja Riley jatkavat hänen jahtaamistaan. Letty saapuu auttamaan Shaw'ta ja ampuu Domia ennen kuin he onnistuvat pakenemaan. Ryhmän päästyä takaisin päämajaan Hobbs kertoo heille Shaw'n kokoavan useista osista tappavaa asetta, jonka hän aikoo myydä eniten tarjoavalle. Samaan aikaan Shaw'lle paljastuu, että Lettyllä oli suhde Domiin, mutta tämä kärsii muistinmenetyksestä.

Domin ryhmä saa tietää, että Shaw pitää yhteyttä Brianin vangitsemaan huumeparoniin, Anthony Bragaan. Brian palaa vankina takaisin Yhdysvaltoihin kuulustelemaan Bragaa, joka kertoo Lettyn selvinneen räjähdyksestä, jonka oli luultu tappaneen tämän. Shaw otti hänet omaan ryhmäänsä muistinmenetyksen jälkeen. FBI:n avulla Brian vapautuu vankilasta ja palaa takaisin muun tiimin luo Lontooseen. Dom haastaa Lettyn katukilpailuun. Tämän jälkeen hän palauttaa Lettylle kaulakorun, jota on säilyttänyt. Lettyn lähdettyä Shaw tarjoaa Domille mahdollisuutta häipyä uhkailemalla hänen perhettään, mutta Dom kieltäytyy.

Tej seuraa Shaw'n hyökkäystä NATOn tukikohtaan Espanjassa. Shaw hyökkää hänen haluamaansa mikrosirua kuljettavan sotilassaattueen kimppuun. Domin ryhmä häiritsee Shaw'ta, joka tuhoaa autoja tankillaan. Brian ja Roman saavat aiheutettua siihen vahinkoa, minkä seurauksena Letty heitetään pois ja Dom pelastaa hänet. Shaw ja hänen ryhmänsä saadaan kiinni, mutta hän on kidnapannut Mian. Hobbsin on pakko vapauttaa Shaw ja tämä lähtee häntä salaa auttaneen Rileyn kanssa. Letty päättää jäädä Domin kanssa.

Shaw'n ryhmällä on valtava lentokone liikkumassa kiitotiellä, kun Domin ryhmä jahtaa sitä, Dom, Letty ja Brian ovat sen sisällä. Kone yrittää lentoonlähtöä, mutta siinä roikkuvat autot aiheuttavat ylipainoa. Gisele uhraa itsensä pelastamalla samalla Hanin. Letty tappaa Rileyn ja pakenee, mutta Dom lähtee Shaw'n ja mikrosirun perään. Koneen tippuessa maahan Shaw heitetään ulos siitä ja Dom ajaa autolla ulos räjähtävästä koneesta. Dom antaa tämän jälkeen sirun Hobbsille turvatakseen heidän vapautensa.

Dom ja ryhmä palaavat Torettojen perheen vanhaan kotiin Los Angelesiin. Hobbs sekä hänen kanssaan nyt työskentelevä Elena saapuvat vahvistamaan heidän saamat armahdukset. Elena hyväksyy Domin jäävän Lettyn kanssa. Romanin siunatessa ruokapöydän, Dom kysyy Lettyltä muistaako tämä vieläkään. Tämä vastaa ei, "mutta se tuntuu kodilta".

Elokuva päättyy takautumaan Tokyo Driftistä, jossa Han kuolee.[3]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vin Diesel  Dominic Toretto  
 Paul Walker  Brian O’Conner  
 Michelle Rodriguez  Leticia "Letty" Ortiz  
 Jordana Brewster  Mia Toretto  
 Dwayne Johnson  Luke Hobbs  
 Tyrese Gibson  Roman Pearce  
 Ludacris  Tej Parker  
 Sung Kang  Han Lue  
 Gal Gadot  Gisele Yashar  
 Luke Evans  Owen Shaw  
 Joe Taslim  Jah  
 Gina Carano  Riley Hicks  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fast & Furious 6 Finnkino Oy. Arkistoitu 7.5.2013. Viitattu 22.5.2013.
  2. https://www.boxofficemojo.com/movies/?id=fast6.htm
  3. Avola, Pertti: Arvio: Fast & Furious 6 on kaahausta kuudenteen potenssiin 22.5.2013. Sanoma News. Viitattu 23.5.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fast & Furious 6