Fagervikin kartano

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fagervikin kartanon päärakennus

Fagervikin kartano sijaitsee Fagervikin kylässä Inkoossa. Kartano on alunperin rakennettu Fagervikin ruukin yhteyteen. Kartanon päärakennus, jonka on suunnitellut arkkitehti C. F. Schröder, valmistui vuonna 1773. Kartano suojeltiin Uudenmaan lääninhallituksen päätöksellä 1992.

Fagervikin puisto on perustettu 1700-luvulla. Kartanon pohjoispuolella puisto on laaja, englantilaistyyppinen maisemapuisto ja kartanon eteläpuolella puisto on hoidetumpi, lähinnä barokkityylinen muotopuutarha, jossa sijaitsee mm. komea suihkulähde ja uusgoottilainen, kunnostettu kasvihuone. Vaativien kasviharvinaisuuksien kasvatukseen viehättyneen Fridolf Hisingerin aikaan Fagervikissa oli omat huoneensa muun muassa ananaksen, orkideoiden, kamelioiden ja palmujen kasvatukseen. Parhaimmillaan orkideahuoneessa oli 45 eri lajiketta.

Fagervikin kirkko sijaitsee kartanon yhteydessä. Kyseessä on yksi Suomen harvoista yksityisomistuksessa olevista kirkoista.

Fagervikin kartano, ruukin alue ja kirkko ovat olleet Hisingin (Hisinger) suvun yhtäjaksoisessa yksityisomistuksessa vuodesta 1723.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Irma Lounatvuori (toim.): Fagervikin puutarhojen vuosisadat. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2004. ISBN 951-746-637-4.
  • Irma Lounatvuori & Sirkku Dölle (toim.): Signe Brander Suomen kartanoissa, s. 70–71. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2008. ISBN 978-951-746-970-8.