FUD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

FUD (Fear, Uncertainty, Doubt) on markkinointitermi, jolla kuvataan uuteen tuotteeseen tai teknologiaan liittyvää epävarmuutta käyttäjien, valmistajien ja instituutioiden mielessä.

Tietotekniikassa se voi olla joidenkin määräävässä markkina-asemassa olevien yritysten tapa pitää markkinat itsellään. Termi on alun perin kehitetty kuvaamaan IBM:n toimintaa, mutta nykyisin Microsoftin toiminnan sanotaan parhaiten vastaavan tätä määritelmää. FUD on keino käyttää enemmän propagandan tyyppistä toimintaa asiakkaiden sitomiseen kuin todellisten tuotteiden markkinointia.

FUD-toiminnalle tyypillistä on se, että kun pienempi innovatiivinen kilpailija julkaisee tuotteen, määräävässä markkina-asemassa oleva yhtiö julkaisee välittömästi aikataulun omasta vastaavasta tuotteesta. Yhtiöllä ei kuitenkaan välttämättä ole mitään aikomusta pitää tuota aikataulua eikä heillä ole ollut todellista tuotekehitystä tuolla alueella ennen aikataulun julkaisua eikä välttämättä vielä tuon jälkeenkään. Julkaisu on kuitenkin riittävä siihen, että suuret asiakkaat toteavat, ettei kannata alkaa käyttää pienemmän valmistajan tuotteita vaan he jäävät odottamaan suuren valmistajan tuotetta.

FUD-taktiikkaan kuuluu myös sen korostaminen, että jos yritys valitsee tuntemattomien toimittajien tuotteita ja projekti epäonnistuu, yrityksen tietotekniikkajohto erotetaan todennäköisemmin kuin jos he olisivat valinneet markkinajohtajien tuotteita. "Ketään ei ole koskaan erotettu sen vuoksi, että he ovat valinneet toimittajan X tuotteet". Ylin johto tuntee nimeltä vain markkinajohtajan ja arvostaa tuttua valintaa.

Joskus myös kilpailijat saadaan huonoon valoon vain herättämällä epämääräisiä epäilyksiä kilpailijan tuotteista. Kaikki huhut ovat eduksi markkinajohtajalle.

Microsoft on tunnustanut käyttävänsä tietoisesti FUD-taktiikkaa julkisuuteen päässeissä niin sanotuissa "Halloween"-dokumenteissa. Microsoft on ilmoittanut, että nämä dokumentit ovat aitoja.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuoreeksi esimerkiksi klassisesta FUD-taktiikasta saattaa osoittautua se, että Microsoft julkaisi aikataulun Windows-käyttöjärjestelmään liitettävästä hakukoneesta viikko Googlen vastaavan tuotteen julkaisun jälkeen.

  • ZDnet 22.10.2004 [1]:

"Microsoft has set a firmer date for the release of its desktop search software, after Google launched a test version of its rival program for scouring a PC's hard drive."

"Microsoft unveils the beta version of its own search engine, dubbed MSN Search. It does not include some anticipated tools, such as desktop search."

  • TechWeb 13.12.2004 (before announcement) [3] (Arkistoitu – Internet Archive):

"Microsoft's also expected to unveil its long-awaited desktop search tool Monday. Although rival Google beat the Redmond, Wash.-based developer to the punch by rolling out its own Google Desktop Search two months ago, Microsoft has promised that its Web-desktop search tool would be available before the end of 2004."

  • InformationWeek 13.12.2004 (after announcement) [4] (Arkistoitu – Internet Archive):

"Microsoft Monday debuted a preview of its long-anticipated desktop search as part of a toolbar suite that integrates with Windows, Internet Explorer, and the company's Outlook e-mail client. – –Microsoft would not commit to a definitive final release date for the search tools, saying only that it was testing to gather feedback, and hoped to have something ready in the first part of 2005."

"A Rice University computer scientist and two of his students have discovered a potentially serious security flaw in the desktop search tool for personal computers that was recently distributed by Google. ...said Dan Wallach, an assistant professor of computer science at Rice in Houston...

  • Artikkeli vuodelta 2003, kirjoittajana muun muassa Dan Wallach, Rice University [5]:

"This work is supported, in part, by NSF Grant CCR-9985332, Texas ATP grant 003604-0053-2001, and gifts from Microsoft and Schlumberger."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]