FAMAS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FAMAS
Tyyppi rynnäkkökivääri
Valmistaja Nexter
Valmistusmaa  Ranska
Valmistusvuodet 1975-
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 5,56×45 mm NATO
Aseen pituus 760 mm
Piipun pituus 488 mm
Paino (tyhjänä) 3,61 kg
Lipas tankolipas
Kapasiteetti 25 patruunaa
Ammuksen lähtönopeus
  • 925 m/s (FAMAS G2)
  • 960 m/s (FAMAS F1)
Tehokas kantama
  • 450m (FAMAS G2)
  • 300m (FAMAS F1)
Tulinopeus (laukausta/min)
  • 1100 lks/min (FAMAS G2)
  • 1000 lks/min (FAMAS F1)
FAMAS varustettuna Aimpoint-tähtäimellä

FAMAS (lyhenne Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de Saint-Étienne) on Ranskan armeijan käyttämä rynnäkkökivääri.[1] Aseen lempinimi on sen ulkomuodon vuoksi 'Le Clairon' (trumpetti). Sen sarjatuotanto alkoi vuonna 1977; vuodesta 1994 valmistettu G2-versio käyttää STANAG-standardin (NATO Standardisation Agreement) mukaista M-16 lipasta. Tullessaan käyttöön 1980 ase oli samalla ensimmäinen Nato-maan armeijan ase, jossa otettiin käyttöön puolustusliiton tuolloin uusi standardikaliiperi.[2]

Asetta valmistava Saint Étiennen asetehdas kuuluu valtion omistamaan Nexter -kompleksiin (entisiltä nimiltään GIAT Industries ja Groupement des Industries de l'Armée de Terre) ja valmistaa myös Leclerc-panssarivaunua.

Ase edustaa ns. bullpup-tyyppiä, jossa lipas ja laukaisumekanismi sijaitsevat kahvan takana. Aseen tähtäimet sijaitsevat pitkän kantokahvan sisällä, jossa myös latausvipu sijaitsee. Lukon toimintaperiaatteena on hidastettu massasulku. Toimintaperiaate on tämän tehoisella patruunalla harvinainen, ja aseen toleranssi patruunalle on kapea. Naton standardipatruunan hylsyjen on havaittu pullistuneen ja repeytyneen, mikä johtuu lukon aikaisesta ja nopeasta avautumisesta. Nämä syyt ovat pakottaneet käyttämään standardipatruunan messinkihylsyn sijaan ei-standardeja teräshylsyjä varman ja turvallisen toiminnan takaamiseksi. Teräshylsyisten patruunoiden valmistus Ranskassa on lopetettu, ja tuontipatruuna on luonnollisesti edelleen standardin perusajatuksen vastainen.[2][3] Aseen seuraajaksi on valittu 2017 saksalaisvalmisteinen Heckler & Koch HK416.[4]

Famasilla voi ampua kerta-, purske- ja sarjatulta, aseen teoreettinen tulinopeus on noin 1 000 laukausta minuutissa, minkä vuoksi aseessa on kolmen laukauksen sarjoja ampuva pursketulimahdollisuus. 25 patruunan lippaassa olevista rei'istä patruunamäärän saa selville nopeasti.

FAMASin vakiovarusteena on kiinteä aseen sivuille taittuva haaratuki ja sen voi varustaa 40 mm M203-kranaatinheittimellä. Pistoolikahvan sisässä on tila puhdistusvälineille.

FAMAS vaatii huolellista puhdistusta ja huoltoa. Ase soveltuu parhaiten kaupunkitaisteluun, sillä jumiutumisia tapahtuu usein pölyisissä ja aavikko-olosuhteissa, kuten Persianlahdella. Luultavasti pahin suunnitteluvirhe on pieni muovinen poskituki (Appui joue), joka myös ohjaa tyhjän hylsyn patruunapesästä. Osa on vain painettu paikoilleen ja sen kadotessa asetta ei voi turvallisesti laukaista.

Useimmat bullpup-kiväärit eivät ole muutettavissa vasenkätisille, mutta edellä mainitun poskituen, ja hylsyn ulosvetäjän puolta vaihtamalla FAMAS voidaan muuttaa joko oikea- tai vasenkätiseksi parissa minuutissa ilman työkaluja. Latausvivun sijoituksen ansiosta sitä voi käyttää kummalla kädellä tahansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ranskan armeijan sivu FAMASista
  2. a b Hogg Ian, Walter John: Small Arms pistols & rifles, s. 104-105. Greenhill Books, 2003. ISBN 1-85367-563-6.
  3. Patruunan ongelmat thefirearmblog.com.
  4. Famas seuraaja rt.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta FAMAS.