Exsurge Domine

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Exsurge Dominen nimiösivu

Exsurge Domine (suom. Nouse, oi Herrani) on paavi Leo X:n (oikealta nimeltään Giovanni di Lorenzo de' Medici[1]) asettama bulla, joka julkaistiin 15. kesäkuuta 1520 vastauksena Martti Lutherin opetuksiin, teeseihin ja niiden jälkeisiin kirjoituksiin, jotka asettuivat paavin näkemystä vastaan.

Vaikka bullassa ei suoranaisesti tuomittu kaikkia Lutherin oppeja, siinä vaadittiin häntä korjaamaan 41 kohtaa. Osa korjattaviksi vaadituista kohdista on Lutherin 95 teesissä, osa muissa kirjoituksissa ja hänen nimiinsä pannuissa puheissa. Bullassa asetettiin myös aikaraja. Lutherin tuli alistua bullan vaatimuksiin 60 päivän kuluessa siitä, kun bulla oli julkaistu. Takarajana oli 10. joulukuuta 1520, mutta tuona päivänä Luther poltti kaanonin lain ja myös oman kappaleensa Exsurge Dominesta. Lutherin vastaus bullaan oli samalla reaktio katolisuuden puolustajan Johann Eckin toimiin. Eck oli eri puolilla Saksaa polttanut Lutherin kirjoituksia. Koska Luther ei noudattanut bullaa, paavi julkaisi pannabullan Decet Romanum Pontificem, jolla Luther asetettiin ekskommunikaatioon.

Vatikaanin kappale asiakirjasta on edelleen Vatikaanin kirjastossa.

Paavi Leo X:n Medici-suku oli firenzeläinen mahtisuku 1200-luvulta 1700-luvulle. Sukuun kuuluu muun muassa kolme paavia, useita Firenzen ja Toscanan hallitsijoita sekä myöhemmin Ranskan kuningashuoneen jäseniä. Medici-suvun jäsenet vaurastuivat kaupankäynnillä, erityisesti kangaskaupalla ja pankkitoiminnalla. Medicien pankki oli Euroopan arvostetuimpia ja menestyneimpiä. Pankkiiritoimintaa Mediceillä oli Italiassa, Genevessä, Lontoossa ja Flanderin Bruggessa. [2]

Paavi Leo X:n suosi aneiden myyntiä ja aloitti niiden järjestelmällisen myynnin kaikissa yhteiskuntaluokissa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leo X. Wikipedia, 20.3.2016. Artikkelin verkkoversio. fi
  2. Medici. Wikipedia, 15.2.2018. Artikkelin verkkoversio. fi
  3. Leo X. Wikipedia, 20.3.2016. Artikkelin verkkoversio. fi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.