Evelyn De Morgan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evelyn De Morgan.

Evelyn De Morgan (o.s. Pickering, 30. elokuuta 18552. toukokuuta 1919 Lontoo Britannia) oli englantilainen prerafaeliittitaiteilija.

Hänen vanhempansa kuuluivat ylempään keskiluokkaan. Hänen isänsä Percival Pickering oli Pontefractin kaupungintuomari. Hänen äitinsä oli Anna Maria Wilhelmina Spencer Stanhope, jonka veli oli taiteilija John Roddam Spencer Stanhope.

De Morgan sai kotiopetusta ja aloitti piirustustunnit 15-vuotiaana. 17-vuotissyntymäpäivänsä aamuna hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”Taide on ikuista, elämä lyhyt...” ja ”Ryhdyn heti toimeen, aikaa ei ole hukattavana.” Hän yritti saada vanhemmiltaan luvan mennä taidekouluun. Alkuun he vastustivat, mutta vuonna 1873 hän ilmoittautui Slade School of Artiin.

Evelyn De Morganin maalaus Flora.
Evelyn ja William De Morgan.

De Morganin enolla John Roddam Spencer Stanhopella oli suuri vaikutus hänen teoksiinsa. De Morgan kävi usein tämän luona Firenzessä. Siellä hänen oli mahdollista tutustua renessanssin suuriin taiteilijoihin. Erityisesti häntä kiinnostivat Botticellin teokset. Näiden vaikutteiden ansiosta hän etääntyi Slade Schoolin suosimista klassisista aiheista ja kehitti oman tyylinsä.

Hän avioitui 1887 keraamikko William De Morganin kanssa. He asuivat Lontoossa miehen kuolemaan, vuoteen 1917, asti. Evelyn De Morgan kuoli kaksi vuotta myöhemmin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]