Eurovan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tila-autoja. Volkswagen Transporteria on myös myyty Pohjois-Amerikassa nimellä Volkswagen Eurovan.

Eurovan oli yhteistyöhanke, joka tuotti sarjan suuria tila-autoja, joita Citroën, Peugeot, Fiat ja Lancia valmistivat vuosina 1994–2010. Eurovan-mallit ovat ranskalaisen PSA-konsernin ja italialaisen Fiat-yhtymän yhteistyön tuloksia. Kaikissa autoissa käytetään samaa pohjalevyä.

Ensimmäinen sukupolvi (1994–2002)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven Eurovanien tuotanto käynnistyi vuonna 1994. Ne olivat pienempiä kuin amerikkalaiset tila-autot, kuten Chrysler/Plymouth Voyager, jotka olivat myynnissä myös Euroopassa. Chrysler Voyagerin sai myös ”Grand”-versiona, jossa oli pidempi akseliväli. Eurovaneja sen sijaan sai vain yhdellä pituudella. Ensimmäisen sukupolven Eurovanien nimet olivat Citroën Evasion/Synergie, Fiat Ulysse, Lancia Zeta sekä Peugeot 806. Autot olivat melko kulmikkaita. Lokakuussa 1998 mallit saivat kevyen kasvojenkohotuksen.

Vuoden 1999 Euro NCAP -kolaritestistä Peugeot 806 sai tulokseksi kolme tähteä viidestä.[1]

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citroën Evasion/Synergie

Evasion tarjoaa enimmillään tilaa kahdeksalle henkilölle kolmella istuinrivillä, ja molemminpuoliset liukuovet helpottavat nousemista takimmaisille istuinriveille. Evasionia myytiin Isossa-Britanniassa ja Irlannissa nimellä Synergie, siksi että englannin kielessä Evasion tarkoittaa veronkiertoa, kun taas ranskassa pelastumista tai pakenemista. Uudessa-Seelanissa nimi oli silti Evasion, vaikka siellä puhutaan englantia. Vuoden 1998 kasvojenkohotuksessa auto sai uudenlaisen keulan ja puskurit.

Peugeot 806

806:een mahtui seitsemän henkeä. Sen hyviin puoliin kuuluvat vakiovarusteena olevat liukuovet molemmilla puolilla, kuten Citroënissa, tilojen muunneltavuus ja hyvät henkilöautomaiset ajo-ominaisuudet. 806 nimettiin Peugeot’n nimeämisjärjestelmän eli ”x0x-systemin” mukaan, jonka ensimmäinen numero tarkoitti mallin kokoa ja luokkaa. Suurin Peugeot’n mallinumero ennen 806:ta oli suurella sedanilla, ”60x”, joten Peugeot valitsi numeron 8 jättäen tilaa jollekin uudelle mallinimelle. Eurovanien tuotanto aloitettiin, kun Peugeot oli vaihtanut mallinimiensä sukupolven ”x05”:sta ”x06”-malleihin, joten Peugeot’n Eurovanista tuli automaattisesti 806. Malli sai kasvojenkohotuksen vuonna 1998 aivan kuten Citroën Evasionkin.

Fiat Ulysse

Ulysse tarjosi myös tilat kahdeksalle hengelle. Ulysseä ei kuitenkaan tuotu Suomeen. Fiat nimesi tila-autonsa Odysseuksen eli roomalaiselta nimeltään Ulyssen mukaan. Tämä oli ongelmallista, koska Honda käytti jo nimeä Odyssey-tila-autossaan, mutta mallia myytiin Odysseynä Euroopassa vain sen ensimmäisen sukupolven ajan, minkä jälkeen siitä tuli Honda Shuttle. Ulysse sai kasvojenkohotuksen vuonna 1999.

Lancia Zeta

Zeta tarjosi hyvät tilat korkeintaan kuudelle henkilölle. Se oli sisarmallejaan paremmin varusteltu. Seuraten Lancian silloisen nimeämisjärjestelmää, Lancia nimesi tila-autonsa Zetaksi. Zeta on kreikkalainen, aiemmin harvoin käytetty kirjain.

Toinen sukupolvi (2002–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2002 käynnistyi toisen sukupolven Eurovanien tuotanto. Pohjalevy, akseliväli sekä jousitus eivät muuttuneet, mutta kaikki ulkoiset mitat sekä ulkonäkö uudistuivat huomattavasti. Moottorivalikoima koostui eri versioista PSA:n EW/DW-moottoria, jotka sai viisivaihteisella manuaalivaihteistolla tai neliportaisella automaattivaihteistolla varustettuna. Useimmat dieselit olivat PSA:n HDi-moottoreita, mutta valikoimasta löytyi myös Fiatin JTD-diesel.

Vuoden 2003 Euro NCAP -kolaritestistä Peugeot 807 sai tulokseksi täydet viisi tähteä.[2]

Mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citroën C8

Citroën vaihtoi mallisarjojensa nimeämiskäytännön, jossa malleja kutsuttiin nimellä ”Cx” (x on numero, joka vastaa tiettyä mallia ja sen kokoa), joten Citroënista tuli Citroën C8. Mallia ei myyty Isossa-Britanniassa. C8:aan mahtui kahdeksan henkilöä.

Peugeot 807

807:ään mahtui nyt edeltäjästä poiketen kahdeksan henkilöä.

Fiat Ulysse

Fiat on ainoa, joka säilytti mallinsa alkuperäisen nimen sukupolven vaihtuessa. Ulysseen mahtui kahdeksan henkilöä, ja vaikka se olikin italialainen auto, sen moottorit tulivat ranskalaiselta PSA:lta. Ulyssen seuraaja on Fiat Freemont, joka perustuu Dodge Journeyyn ja on Fiat Groupin ja Chrysler Groupin yhteistyön tulos.[3]

Lancia Phedra

Lancia vaihtoi mallinsa nimen Phedraksi, koska 2000-luvulla Lancia ei enää käyttänyt kreikkalaisia kirjaimia autojensa malliniminä (poikkeuksena Lancia Delta, jonka valmistus aloitettiin 2008). Phedran nimi on tullut kreikkalaisen mytologian hahmosta Phaedrasta. Phedran seuraaja on Lancia Voyager, joka perustuu Chrysler Voyageriin ja on sekin Fiat Groupin ja Chrysler Groupin yhteistyön tulos. Phedraan mahtui muista poiketen seitsemän henkilöä, ja sen moottorit tulivat italialaisuudestaan huolimatta myös PSA:lta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peugeot 806 1999 Euro NCAP. Viitattu 16.9.2018. (englanniksi)
  2. Peugeot 807 2003 Euro NCAP. Viitattu 16.9.2018. (englanniksi)
  3. Fiat Freemont on naamioitunut Dodge Journey Tekniikan Maailma. 25.1.2011. Viitattu 2.9.2016.