European Business Number

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

European Business Number (EBN) on saksalaisen DAD GmbH -yhtiön huijaus. Huijauksessa yritykselle lähetetään erehdyttävän viralliselta näyttävä kirje tai sähköposti. Kirjeessä pyydetään tarkastamaan yrityksen tiedot ja ilmoittamaan Y-tunnus sekä arvonlisäveronumero ilmaiseksi. Palauttamalla vastauslomakkeen yritys huomaamattaan sitoutuu pitkäaikaiseen mainossopimukseen, johon liittyy korkea vuosimaksu. Mainossopimusta on vaikea peruuttaa.

Suomessa EBN-kirjeitä ovat saaneet yritykset ja metsänomistajat ainakin vuosina 2015–2017. Huijauksia on havaittu myös muissa maissa.[1][2][3][4][5]

Huijaus voi täyttää petoksen tunnusmerkistön.[4] Yritys välttyy maksuilta, jos se ei vastaa viestiin.[3] Jos yritys saa aiheettoman laskun, se voi tehdä asiasta rikosilmoituksen.[6]

European Register of Commerce (ERC)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sama huijaus jatkuu uuden yrityksen DAD Deutscher Adressdienst GmbH toimesta uudella nimellä.[7] Huijauksen keskeinen toimintaperiaate on muuttumaton. Yrittäjille lähetetään kirjeitä, joissa kehotetaan tarkistamaan yrityksen tiedot GDPR-muutoksen vuoksi.

DAD Deutscher Adressdienst GmbH konkurssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan Liittotasavallan Virallisessa Lehdessä (electronic Bundesanzeiger[8]) on julkaistu tieto 4.4.2019 yrityksen hakemisesta konkurssiin ja kehoitus velkojille ottaa yhteyttä pesänhoitajaan. Samalla yrityksen virallinen osoite on muutettu. Uusi osoite on Hampurin käräjäoikeus.

Käytännössä tämä tarkoittaa huijauksen loppumisen DAD:n nimissä. Koska valelaskuhuijaus on tekijöilleen taloudellisesti hyvin kannattavaa, toimintatapaan kuuluu ettei yrittäjien erehdyttäminen tähän lopu. Luultavaa on, että tekijät muokkaavat huijaustaan (kts. ERC-huijaus) ja jatkavat toimintaansa jonkun toisen yrityksen nimissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]