Europass

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
+Teamgeist-pallo (kuvassa) toimi Europassin esikuvana.

Europass on Adidaksen valmistama jalkapallo, joka oli vuoden 2008 EM-kisojen virallinen kisapallo. Europass on muunnelma vuoden 2006 MM-kisojen +Teamgeist -pallosta. Se koostuu 14 palasta, mikä on huomattavasti vähemmän kuin jalkapalloissa yleensä. Tämä on johtanut myös saumojen määrän vähenemiseen.

Tietoa pallosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelupallon nimi, Europass, kuvastaa kisan isäntämaiden, Sveitsin ja Itävallan, hyviä suhteita. Sana pass on englantia, ja tarkoittaa muun muassa syöttöä. Pallon värit tulevat isäntämaiden lipuista. Mustat alueet symboloivat mm. toimintaa, harjoittelua, ystävyyttä, intohimoa, kannattajia ja voittomaalia. Europassin ympärysmitta on 69,0 - 69,25 cm ja paino 441 - 444 grammaa[1]. Pallon kokoamiseen ei käytetä yhtään lankaa, vaan pallo kootaan kuumasaumaamalla[1]. Europass julkistettiin Luzernissa Sveitsissä 2.12.2007. Sen esittelivät lehdistölle Itävallan jalkapallomaajoukkueen kapteeni Andreas Ivanschitz ja Sveitsin jalkapallomaajoukkueen kapteeni Alexander Frei.

Arvostelua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Europass-palloa on arvosteltu sen liukkauden takia. Europassilla on helppo tehdä kierrepotkuja sen pyöreyden ja vähäisten saumojen ansiosta[1]. Palloa on kuitenkin vaikea ottaa kiinni, joten jotkut maalivahdit eivät pidä siitä [2][3]. Erityisesti palloa ovat arvostelleet Tshekin maalivahti Petr Čech ja Saksan Jens Lehmann. Hyökkääjille uusi pallo on hyvä asia, sillä sitä on helppo kontrolloida jaloilla[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]