Europa-Center

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Europa-Centerin tornitalo
Europa-Center Kurfürstendammilta nähtynä

Europa-Center on rakennuskokonaisuus Berliinissä. Se sijaitsee Breitscheidplatz-aukiolla, Charlottenburgin kaupunginosassa Charlottenburg-Wilmersdorfin osa-alueella. Rakennuskokonaisuus rakennettiin 1960-luvulla Keisari Vilhelmin muistokirkon viereen ja siitä muodostui yksi Länsi-Berliinin maamerkeistä. Rakennuskokonaisuus on suojeltu.

Edeltävä historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisen Europa-Centerin paikalla sijaitsi ennen toista maailmansotaa berliiniläisten kirjailija-, taidemaalari- ja teatteripiirien tapaamispaikkana toiminut Romanisches Café.

Rakennuskokonaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Europa-Center-projektin laittoi alulle berliiniläinen liikemies Karl Heinz Pepper. Pepperin toimeksiannosta professori Helmut Hentrich ja diplomi-insinööri Hubert Petschnigg suunnittelivat toimisto- ja kauppakeskuksen amerikkalaisen mallin mukaisesti. Keisari Vilhelmin muistokirkon eli Gedächtniskirchen suunnitellut arkkitehti Egon Eiermann toimi taiteellisena neuvonantajana. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1963 ja Berliinin silloinen pormestari Willy Brandt vihki rakennuskokonaisuuden käyttöön 2. huhtikuuta vuonna 1965. Europa-Centerin 86-metrinen, 21-kerroksinen ja 13 000-neliömetrinen tornitalo oli valmistuttuaan ainoa laatuaan Berliinissä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Europa-Center.
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.