Euregio Karelia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Euregio Karelia on kolmen Suomen maakunnan (Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan) ja Karjalan tasavallan muodostama yhteistyöalue ja yhteistyöfoorumi[1]. Euregio Karelia perustettiin 24.2.2000 solmitulla sopimuksella, jonka allekirjoittivat Suomen puolelta yhteistyöalueen kolmen maakuntaliiton edustajat ja Venäjän puolelta Karjalan tasavallan ulkomaansuhteiden ministeri.

Käytännössä Euregio Karelia on kansainvälinen yhteisö, jonka toiminnan perustana on sen jäsenalueiden yhteinen tarve parantaa yhteistoiminnan avulla ko. alueiden väestön elinolosuhteita. Euregio Karelian toimintamuoto on rakennettu aiemmin Euroopassa perustettujen ja jo toimineiden Euregio –alueiden kokemusten pohjalta. Euregio Karelia oli ensimmäinen Euroopan unionin ja Venäjän väliselle maarajalle perustettu Euregio –alue.

Euregio Karelia on jatkuva prosessi, jossa yhteistyötä tehdään konkreettisella tasolla rajan molemmilla puolin yhteisen päämäärän hyväksi. Euregio Karelia pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon sen molempien jäsenmaiden keskushallinnon sekä Euroopan unionin suuntaan. Tavoitteena on mm. vaikuttaa rajanylittävän yhteistyön asemaan EU:n ulko- sekä aluepolitiikassa. Samoin tavoitteena on vahvistaa ja edistää rajanylittävään yhteistyöhön kytkeytyvien politiikka- ja rahoitusohjelmien yhteensovittamista ja koordinointia.

Euregio Karelian hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euregio Karelia yhteistyöfoorumin ylin päättävä elin on Euregio Karelia hallitus, joka kokoontuu vähintään kerran vuodessa. Euregio Karelian hallituksen varsinaisia jäseniä ovat 6 maakuntaliittojen edustajaa Suomesta (Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan liitto kukin nimittävät kaksi edustajaa ja heille henkilökohtaiset varajäsenet) ja 6 edustajaa Karjalan tasavallasta (Karjalan tasavalta nimittää jäsenet). Myös Suomen ulkoasiainministeriön ja Työ- ja elinkeinoministeriön, Venäjän federaation ulkoministeriön ja Euroopan unionin nimeämillä edustajilla on mahdollisuus osallistua Euregio Karelian hallituksen kokouksiin.

Euregio Karelian hallituksessa on käytössä kaksoispuheenjohtajuus, eli kussakin kokouksessa on sekä suomalainen että venäläinen puheenjohtaja yhtä aikaa. Suomen puolelta puheenjohtajana toimii kunkin maakuntaliiton edustaja vuorollaan, rotaatioperiaatteen mukaisesti.

Euregio Karelian hallituksella on apunaan sihteeristö, joka valmistelee hallituksen käsittelyyn tulevat asiat ja toteuttaa hallituksen sille antamat tehtävät. Sihteeristö koostuu Karjalan tasavallan edustajasta ja suomalaisten maakuntien liittojen edustajista, yksi kustakin. Pääsihteeri ja puheenjohtaja ovat samalta alueelta.

Euregio Karelia -naapuruusohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naapuruusohjelmat olivat Euroopan unionin ulkorajaohjelmia, joilla pyrittiin edistämään raja-alueiden taloudellista ja sosiaalista kehitystä, hyvää naapuruutta. Naapuruusohjelmat korvasivat entiset Interreg III A ja Tacis CBC -ohjelmat.

Suomessa toimi neljä naapuruusohjelmaa, joista kolme kohdistui Venäjän rajalle. Yksi näistä oli Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien sekä Karjalan tasavallan yhteinen Euregio Karelia naapuruusohjelma[2]. Ohjelmalla tuettiin rajat ylittävää taloudellista ja sosiaalista yhteistyötä.

Karelia ENPI CBC –ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Euregio Karelian alueella toimii Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Karjalan tasavallan välinen Karelia ENPI CBC -ohjelma[3]. Kyseessä on rajan ylittävän yhteistyön ohjelma, joka jatkaa aiemmin Interreg II ja III A Karjala -ohjelmissa sekä Euregio Karelia naapuruusohjelmassa toteutettua yhteistyötä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]