Eugene Kranz

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eugene Kranz.

Eugene Francis ”Gene” Kranz (s. 17. elokuuta 1933 Toledo, Ohio) on eläkkeelle jäänyt Nasan entinen päälennonjohtaja, joka tuli kuuluisaksi Apollo 13:n pelastamisesta ja Apollo 11:n johtamisesta kuun pinnalle (Apollo 11:n kuumoduuli vei ensimmäisenä kaksi ihmistä vieraan taivaankappaleen pinnalle kesällä 1969). Hän oli Apollo-ohjelmassa yksi päälennonjohtajista ja johti muun muassa Apollo 13:n miehistön pelastamista. Kranz oli saanut lennojohtokokemusta ennen Apollo-ohjelmaa Gemini-sarjan avaruuslento-ohjelmasta.

Apollo 11:n kuumoduuli (LM) laskeutui kuun pinnalle ensimmäisenä Apollo-ohjelman lentona ja koko kriittisen jarrutusvaiheen ajan, joka kesti n. 12 minuuttia ennen pintakosketusta, toimi päälennonjohtajana Gene Kranz ja hänen lennonjohtotiiminsä. Lennonjohtotiimiin kuului Kranzin lisäksi lukuisia eri lentoon liittyvien osa-alueiden alilennonjohtajia ja joiden lennonvalvontaan perustuen Kranz saattoi antaa lopulliset etenemis- ja laskeutumisluvat Apollo 11:n kuumoduulin miehistölle. Ennen kunkin kriittisen vaiheen aloittamista Kranz tyypillisesti kävi läpi jokaisen alilennonjohtajan ja kysyi "onko lupa ("go").." siihen ja siihen vaiheeseen. Lopullisen luvan antaminen astronauteille edellytti, että kaikki alilennonjohtajat antoivat luvan ("go"). Tämän tiedon Kranz välitti CAPCOMille (astronauttien kuulokemyssyyn puhujalle), joka lopulta viestitti luvan astronauteille koko maata kiertävän DSN (Deep Space Network) radiolinkkijärjestelmän avulla. Lennonjohtajat näkivät edesään monitoreissa reaaliaikaisen tiedon eri laitteiden tilasta niihin asennettujen antureiden avulla. Tietoja siirsivät avaruusalusten tietokoneet tietoliikenteenä DSN:n välityksellä maapallolle automaattisesti.

Lennonjohtajien työ ja erilaisten ongelmatilanteiden arvostelukyky oli välttämätön ja arvokas apu Apollo-ohjelman onnistumisessa. Lentäväksi lauseeksi muodostui hänen Apollo 13 -projektin vaikeuksien keskellä Kranzin lausumaksi väitetty ohje: ”Epäonnistuminen EI ole vaihtoehto!”

jonka juuret ovat siinä simulaatiokoulutuksessa, jota lennonjohtajat kävivät miehistön ja muun tarvittavan henkilökunnan kanssa vuosia ennen varsinaisia lentoja ja joissa harjoiteltiin kaikkia mahdollisia mieleen tulevia tapahtumakulkuja ja joiden johdosta lennojohtajista kehittyi taitavia lentoon liittyvien mahdollisten ongelmatilanteiden selvittäjiä. Täydellistä ja lopullista epäonnistumista ei tietenkään suvaittu missään skenaariossa vaihtoehdoksi ja ponnisteluja lennon pelastamiseksi jatkettiin aina viimeiseen asti. Näin tapahtui myös sittemmin Apollo 13:n todellisessa katastrofissa, jonka johdosta kyseinen lento jouduttiin keskeyttämään ilman, että kuuhun päästiin laskeutumaan, komento-service-moduulissa (CSM) tapahtuneen räjähdyksen seurauksena.

Apollo 13:n tarinasta tehdyssä vuoden 1995 elokuvassa Kranzia esitti Ed Harris.

Kranz vetäytyi täysin julkisuudesta jäätyään eläkkeelle.

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.