Essentiaali vapina

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Essentiaalinen vapina)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Essentiaalinen vapina https://www.parkinson.fi/artikkelit/essentiaalinen-vapina-et-yleisin-vapinan-syy , Essential Tremor on maailman yleisin vapinaa aiheuttava neurologinen sairaus. Sen aiheuttajaa ei tunneta. Essentiaalinen vapina, ET ja kahvikuppineuroosi sotketaan usein toisiinsa. Joskus ne liittyvätkin toki toisiinsa, mutta kyse ei ole välttämättä aina samasta asiasta. Jos kyse on puhtaasta kahvikuppineuroosista, se johtuu psyykkisestä stressistä ja siihen saattaa löytyä apu psykiatrilta ja siitä saattaa päästä täysin eroon. ET puolestaan on neurologinen sairaus, joka ei ole parannettavissa, vaan se joko pysyy stabiilina tai pahenee vuosien mittaan. Essentiaalisella vapinalla ei ole alunperin mitään tekemistä kahvikuppineuroosin kanssa. Kun hyvinkin varmat ja esiintymiskykyiset ihmiset vapisevat yllättäen ja läikyttävät kahvin päälleen, sen seurauksena he saattavat alkaa karttamaan yhteisiä kahvikuppihetkiä eli asiasta saattaa kehittyä heille henkinen stressi, ns. kahvikuppineuroosi. Huumorilla näistäkin asioista saattaa päästä yli.

Vapina on rytmistä, aaltomaista ruumiinosan liikettä, jonka aiheuttaa säännöllinen, joko tasatahtinen tai vaihteleva, lihasten vastavuoroinen supistuminen. Vapiseva ruumiinosa värähtelee vain yhdessä tasossa. Värähtelyä tapahtuu myös hermoradoissa, jotka kuljettavat viestejä kuorikerrokselta aivorungon, pikkuaivojen ja talamustumakkeen kautta takaisin kuorikerrokselle. Värähtelyn syy on epäselvä. Samanlaista värähtelyä nähdään myös Parkinsonin ja Wilsonin taudissa ja jopa tahdonalaisessa vapinassa.

Vapina tulee alkuun esille vain tarkkaa tehdessä, kuten lankaa neulansilmään laittaessa, juotoksia tehdessä tai ruuvatessa. Hankalampi vapina vaikeuttaa kirjoittamista, napitusta, parranajoa, keiton lusikointia ja kupista juomista. Vaikea vapina voi tehdä käsialasta lukukelvotonta ja johtaa avuntarpeeseen arkiaskareissa. Moni välttää ruokailua tai kahvinjuontia julkisesti.

Käsien vapina alkaa yleensä ennen pään vapinaa. Sitä on yhtä paljon miehillä ja naisilla, sen sijaan pään vapinaa on naisilla enemmän, eniten niskassa, sitten leuassa, kielessä, poskessa ja otsassa. Pään vapina on kieltävää, myöntävää tai sekoitus niistä. Se on harvoin haitta, mutta usein kiusa. ET:ssa pelkkä pään vapina on hyvin harvinaista. Pelkän pään vapinan taustalla on useimmiten dystonia.

Äänen vapina johtuu kurkunpään vapinasta, joka panee äänen värisemään. Askarespesifisistä vapinoista yleisin on primaari kirjoitusvapina.

Ortostaattinen vapina esiintyy jaloissa ja painovoimaa vastustavissa lihaksissa. Se tulee esille vapisuttavana epävarmuutena vain, kun potilas seisoo paikallaan, ja loppuu liikkeelle lähtiessä tai seinää vasten nojatessa. Siihen liittyy usein kaatumisen pelkoa.

Eri oireiden yleisyysluvut vaihtelevat tutkimusjoukon mukaan. Ne ovat suuntaa antavia. Yläraajojen vapinaa on lähes kaikilla, pään vapinaa kolmasosalla, kasvojen tai leuan vapinaa noin seitsemällä prosentilla, äänen yli 12 prosentilla, kielen n. 30 prosentilla, vartalon noin viidellä prosentilla, alaraajojen noin 30 prosentilla. Valtaosalla (70–80 %) vapina on lievää.

Ensilinjan lääkehoitovaihtoehdot: propranololi ja primidoni. Toisen linjan hoitovaihtoehtoja: topiramaatti, gabapentiini, atenololi, klonatsepaani ja sotaloli. Muita mahdollisia hoitovaihtoehtoja ovat botuliinipistokset, syväaivostimulaatio (DBS) talamustumakkeeseen, talamotomia eli talamustumakkeeseen operatiivisesti tehtävä pieni vaurio, gammaveitsihoito ja uusimpana fokusoitu ultraääni.


Essentiaalinen vapina[1] on vapinaa aiheuttava neurologinen sairaus. Sen aiheuttajaa ei tunneta.


Yleensä vapina esiintyy käsissä, mutta myös esimerkiksi pään vapinaa voi ilmetä. Usein essentiaalinen vapina on perinnöllistä, mutta satunnaisiakin tapauksia esiintyy. Essentiaalinen vapina on paljon yleisempi vapinan aiheuttaja kuin Parkinsonin tauti. Vapina alkaa useimmilla aikuisiällä ja vapinan alkamisen riski kasvaa iän myötä. Kuitenkin myös nuoret ihmiset voivat sairastua siihen. Essentiaalinen vapina voi pahentua ajan kuluessa, yleensä tosin hitaasti. Alkoholin käyttö usein lieventää vapinaa kohtuullisesti käytettynä. Toisaalta alkoholin liiallinen käyttö lisää essentiellin vapinan oireita.[2] Myös kahvin juonti ja varsinkin tupakointi voimistavat oireita[3]. Essentiaalinen vapina ei lyhennä elinikää, mutta voi vaikeana haitata arjen toimia.

Jean Sibeliuksella epäillään olleen essentiaalinen vapina, jota hän lääkitsi alkoholilla.[3]

Espanjalaisen tutkimuksen mukaan essentiaalisesta vapinasta kärsivät ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. geenivika/66528/ Määritä nimeke! kaleva.fi. 16.2.2006. Viitattu 19.9.2015.
  2. Essentiaali vapina, Terveyskirjasto/Duodecim
  3. a b Sirén, Vesa: Sibeliuksen vapinalle löytyi syy. Helsingin Sanomat, 28.1.2012, s. C 2. Artikkelin verkkoversio. [vanhentunut linkki]
  4. Vapina voi ennakoida Parkinsonin tautia Yle Uutiset. 26.3.2009. Viitattu 19.9.2015. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.