Essentiaali vapina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Essentiaalinen vapina[1] on vapinaa aiheuttava sairaus, jonka syytä ei tunneta. Yleensä vapina esiintyy käsissä, mutta myös esimerkiksi pään vapinaa voi ilmetä. Usein essentiaalinen vapina on perinnöllistä, mutta satunnaisiakin tapauksia esiintyy. Essentiaalinen vapina on paljon yleisempi vapinan aiheuttaja kuin Parkinsonin tauti. Vapina alkaa useimmilla aikuisiällä, ja vapinan alkamisen riski kasvaa iän myötä. Kuitenkin myös nuoret ihmiset voivat sairastua siihen.

Essentiaalinen vapina voi pahentua ajan kuluessa, yleensä tosin hitaasti. Alkoholi usein lieventää vapinaa. Toisaalta alkoholin suurkuluttajilla on kasvanut riski sairastua pysyvään essentiaaliseen vapinaan.[2] Myös kahvi ja tupakka voimistavat oireita[3]. Essentiaalinen vapina ei lyhennä elinikää mutta voi vaikeana haitata arjen toimia.

Jean Sibeliuksella epäillään olleen essentiaali vapina, jota hän lääkitsi alkoholilla.[3]

Espanjalaisen tutkimuksen mukaan essentiaalisesta vapinasta kärsivät ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua Parkinsonin tautiin.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kah­vi­kup­pi­neu­roo­si on geenivika Kaleva. 16.2.2006. Viitattu 19.9.2015.
  2. Essentiaali vapina, Terveyskirjasto/Duodecim
  3. a b Sirén, Vesa: Sibeliuksen vapinalle löytyi syy. Helsingin Sanomat, 28.1.2012, s. C 2. Artikkelin verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Vapina voi ennakoida Parkinsonin tautia Yle Uutiset. 26.3.2009. Viitattu 19.9.2015. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.