Esperantoakatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esperantoakatemian tunnus.

Esperantoakatemia (Akademio de Esperanto) on kansainvälinen elin, jonka tehtävänä on esperanton periaatteiden säilyttäminen ja kielenhuolto. Sen edeltäjä Lingva Komitato (kielikomitea) perustettiin L. L. Zamenhofin aloitteesta vuonna 1905, jolloin ensimmäinen kansainvälinen esperantokongressi valitsi siihen 102 jäsentä. Käytännön työtä varten tämä suuri elin muodosti 18-jäsenisen Akademio-nimisen osaston. Vuonna 1948 tehty uudelleenorganisointi yhdisti Lingva Komitaton ja sen Akademion kielenhuoltoelimeksi Akademio de Esperanto.

Esperantoakatemiassa on 45 jäsentä, jotka akatemia itse valitsee yhdeksän vuoden toimikaudeksi. Jäseneksi voidaan nimittää esperanton käyttäjiä, joita pidetään pätevinä toimimaan Akatemian jäsenen tehtävässä. Tällaisia ovat sääntöjen mukaan ensi sijassa tunnustetut kielen tutkijat, kielen opetuksen tai sanakirjatyön asiantuntijat sekä ne, joiden teokset tai käännökset ovat rikastuttaneet esperantonkielistä kulttuuria kaunokirjallisuuden, tekniikan tai tieteen alalla. Johtokuntaan kuuluvat syksystä 2013 puheenjohtajana Christer Kiselman (Ruotsi), varapuheenjohtajina Brian Moon (Luxemburg) ja Probal Das Gupta (Intia) sekä sihteerinä Renato Corsetti (Italia).

Suomesta akatemian jäsenenä (jo Lingva Komitaton aikaisessa Akademiossa) oli pitkään Vilho Setälä. Vuonna 2022 suomalaisia jäseniä on yksi: Jouko Lindstedt.

Akatemian työskentelee jaostoissa (sekcioj), joiden alat vuonna 2013 olivat kielioppi, yleissanasto, erikoisalojen kieli, kirjallisuus, ääntäminen, oppikirjojen tarkastus ja kielineuvonta. Lisäksi voi olla erikoistehtäviin toimikuntia, kuten Akatemian historiaa laativa työryhmä.

Akatemia julkaisee virallisia suosituksia harvakseltaan, keskimäärin kerran vuodessa. Suositukset koskevat sanoja tai jonkin kielioppikysymyksen tulkintaa. Suositeltuihin sanaluetteloihin (ns. oficialaj aldonoj) päästessään sana on useimmiten jo käytännössä vakiintunut ja Akatemia vain vahvistaa vakiintuneen muodon ja merkityksen. Kielineuvonnan (Lingva Konsultejo) vastauksia julkaistaan useammin.

Akatemian talous perustuu Esperanton Maailmanliiton (Universala Esperanto-Asocio) avustuksiin ja lahjoituksiin.

Lähteet