Escopetarra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Escopetarra näytteillä YK:n päämajassa

Escopetarra on kivääristä valmistettu kitara. Sitä käytetään rauhansymbolina. Nimi on yhdistelmä Espanjan haulikkoa tai kivääriä tarkoittavasta sanasta escopeta ja kitaraa tarkoittavasta sanasta guitarra.

Escopetarran keksijä on kolumbialainen rauhanaktivisti César López Bogotássa tapahtuneiden El Nogal Clubin pommi-iskun jälkeen. López näki sotilaan pitelevän kivääriä kuin kitaraa ja sai siitä ajatuksen. Ensimmäinen escopetarra rakennettiin Winchester-kivääristä ja Fender Stratocaster-sähkökitarasta.

Aluksi López valmisti viisi escopetarraa, jotka annettiin kolumbialaiselle muusikolle Juanesille, argentiinalaiselle muusikolle Fito Páezille, YK:n kehitysohjelmalle ja Bogotán kaupunginhallitukselle. Yhden López piti itsellään. Juanes myöhemmin myi omansa 17 000 Yhdysvaltain dollarilla Beverly Hillsissä järjestetyssä henkilömiinojen uhreille järjestetyssä varainkeruutilaisuudessa. Yhdistyneille kansakunnille luovutettua escopetarra oli näytteillä YK:n aseidenriisuntakonferenssissa kesäkuussa 2006.

Vuonna 2006 López hankki 12 käytöstä poistettua AK-47-rynnäkkökivääriä ja aikoo rakentaa niistä lisää escopetarria antaakseen ne suosituille muusikoille, kuten Shakira, Carlos Santana ja Paul McCartney sekä poliitikoille kuten 14. dalai-lamalle. Dalai-lama on kuitenkin torjunut lahjan, koska pitää aseen antamista lahjana sopimattomana.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Escopetarra