Escheden junaturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Escheden junaturma
ICE-junan tuhoutuneita vaunuja.
ICE-junan tuhoutuneita vaunuja.
Päivämäärä 3. kesäkuuta 1998
Paikka Eschede, Ala-Saksi
Valtio Saksa
Liikennöitsijä(t) DB
Sijainti 52°44′04″N, 010°13′13″E
Turman kuvaus raiteilta suistuminen
Turman syy metallin väsyminen
Tiedot
Junia osallisena 1
Juna(t) Wilhelm Conrad Röntgen
Kuolleita 101
Loukkaantuneita 88

Escheden junaturma tapahtui 3. kesäkuuta 1998 lähellä Escheden kylää Ala-Saksin osavaltiossa Saksassa. Onnettomuudessa menehtyi 101 ihmistä ja 88 loukkaantui vakavasti. Junaturma oli Saksan pahin junaonnettomuus vuoden 1967 jälkeen, ja samalla maailman pahin suurnopeusjunia kohdannut onnettomuus.

Tapahtumien kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Onnettomuuden muistoksi istutettuja puita.

InterCityExpress (ICE) -suurnopeusjuna Wilhelm Conrad Röntgen oli matkalla Münchenistä Hampuriin. Juna pysähtyi ennen onnettomuutta Hannoverin asemalla ja jatkoi matkaansa pohjoiseen kello 10.30 paikallista aikaa (08.30 UTC).

Noin kuusi kilometriä Escheden aseman eteläpuolella junan ensimmäisen vaunun kolmannen pyöräkerran pyöränrengas (pyöräkerran kulutuspinta) murtui ja irtosi pyörästä iskeytyen vaunun lattiaan, johon se jumittui. Tästä tapahtumasta aiheutuneita seurauksia selviteltiin kuukausia turman jälkeen.

Kello 10.59 juna sivuutti Escheden eteläpuolella olevat vaihteet. Pyöränrenkaan kappaleet osuivat vaihteen vastakiskoon ja repivät sen irti ratapölkyistä. Vastakisko tunkeutui vaunun lattian lävitse ja jumittui siihen nostaen vaunun telin pois kiskoilta. Tämän jälkeen yksi raiteilta suistuneista pyöräkerroista osui vaihteenasettimeen, jolloin vaihteen asento muuttui. Tämän seurauksena kolmannen vaunun takateli ohjautui rinnakkaiselle raiteelle, minkä jälkeen se osui radan vierellä oleviin 300 tonnin painoisen maantiesillan tukirakenteisiin ja tuhosi ne kokonaan.

Myös junan neljäs vaunu suistui kiskoilta 200 kilometrin tuntinopeudella kolmannen vaunun vetämänä, alitti maantiesillan ja syöksyi penkereelle sillan viereen. Sillan lähistöllä työskennelleet ratatyöntekijät saivat välittömästi surmansa. Vaunujen irtoaminen katkaisi myös junan jarruletkun laukaisten hätäjarrutuksen junassa, minkä seurauksena junan veturi ja kolme ensimmäistä vaunua pysähtyivät hätäjarrutettuina Escheden asemalle kolmen kilometrin päähän turmapaikasta.

300 tonnin painoinen silta luhistui junan viidennen vaunun päälle tuhoten sen täysin. Junan loppupäässä olleet vaunut törmäsivät sillan jäänteisiin ja kasaantuivat kalustovuoreksi. Romukasan keskellä oli myös Deutsche Bahnin työntekijöiden ajoneuvo, joka todennäköisesti oli ollut pysäköitynä sillalla.

Lähistöllä asuneet ihmiset kuvasivat onnettomuuden aiheuttamaa ääntä lähes lentokoneen maahansyöksyyn verrattavana rysäyksenä. Paikallinen poliisi julisti hätätilan kello 11.02, ja viiden minuutin kuluttua onnettomuuden vakavuus alkoi paljastua. Turmapaikalle hälytettiin yli tuhat pelastustyöntekijää poliisin, palokunnan, pelastustoimen ja armeijan yksiköistä.

Junan etuosassa olleet matkustajat sekä veturinkuljettaja selvisivät lähes vahingoittumattomina junan etuosassa, joka ehti pois sillan alta ennen sen sortumista. Junan loppupään vaunuissa eloonjääminen oli lähes ihme. Kaikkiaan 101 matkustajaa ja rautatien työntekijää menehtyi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.