Erkki Eskelinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erkki Eskelinen (s. 9. syyskuuta 1932, Pielisjärvi) on Lieksan musiikkielämän keskeinen vaikuttaja, musiikkineuvos sekä Lieksan Nuorisopuhallinorkesterin, Pielisen Karjalan musiikkiopiston ja Lieksan Vaskiviikon perustaja.

Soittoharrastuksen hän aloitti vuonna 1939 saatuaan isältään trumpetin. Myöhemmin 1960-luvun alussa hänen trumpetinsoiton opettajansa oli Jalo Nuutinen Helsingin kaupunginorkesterista. 1940-luvun jälkimmäisellä puoliskolla hän oli mukana Lieksan Rautatieläisten soittokunnassa, jossa tanssilavakeikkojen myötä tutuksi tulivat muutkin puhallinsoittimet ja harmonikka. Vuonna 1954 hän pääsi opiskelemaan Kajaanin seminaariin. Hän pätevöityi myöhempään peruskoulun yläasteen ja lukion musiikinopettajan virkaan.

Syksyllä 1958 hän perusti Lieksan Poikasoittokunnan, jonka nimeksi vaihtui vuonna 1963 Lieksan Nuorisopuhallinorkesteri (LNPO). Hän toimi orkesterin johtajana ja kapellimestarina vuoteen 1995 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle. Puhallinorkesterin myötä tuli ajankohtaiseksi perustaa Lieksaan orkesterikoulu vuonna 1971. Nimeksi tuli myöhemmin Lieksan musiikkiopisto ja edelleen Pielisen Karjalan musiikkiopisto. Eskelinen toimi opiston rehtorina vuoteen 1995.

Vuonna 1980 Eskelinen oli perustamassa Lieksan Vaskiviikkoa. Hän oli tapahtuman toiminnanjohtajana vuoteen 1995.

Erkki Eskelinen on Lieksan Vaskiviikon hallituksen jäsen ja toimii Lieksan seniorisoittokunnassa. Hän on ollut mukana Lieksan Rotaryklubin toiminnassa ja tuntee hyvin sen historian perustamisvuodesta 1952 lähtien.[1]

Vuonna 1983 hänelle myönnettiin director musicesin ja vuonna 1995 musiikkineuvoksen arvo. Vuonna 2012 80-vuotisjuhlakonsertin yhteydessä 9. syyskuuta hän sai Sotilasmusiikkikillan myöntämän sotilasmusiikkiristin. Sen ojensi hänelle musiikkimajuri Petri Junna.

80- ja 85-vuotisjuhlakonsertit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erkki Eskelisen 80-vuotisjuhlakonsertti pidettiin 9. syyskuuta 2012 Lieksan kulttuurikeskuksen Brahe-salissa. 52-henkisessä Lieksan Nuorisopuhallinorkesterissa oli mukana nykyisen kokoonpanon lisäksi soittajia orkesterin toiminta-ajan varrelta. Orkesteria johtivat Erkki Eskelinen, Petri Junna ja Pielisen Karjalan musiikkiopiston rehtori Minna Kajander. Tilaisuuden juonsi Erkki Eskelisen lisäksi hänen entinen oppilaansa, säveltäjä Janne Ikonen. Soittajan puheenvuoron käytti YTT Eija Pääkkö. Tilaisuudessa Erkki Eskelinen otti vastaan onnitteluja vaimonsa Raijan kanssa.

Eskelisen 85-vuotisjuhlakonsertti soitettiin 10. syyskuuta 2017 Lieksan kulttuurikeskuksen Brahe-salissa. Konsertissa soitti eri vuosikymmenten Lieksan Nuorisopuhallinorkesterilaisia sekä useita lieksalaislähtöisiä ammattimuusikoita. Konsertissa oli tällä tavoin näyttävästi esillä Erkki Eskelisen tekemä ja johtama musiikkikasvatustyö Lieksassa. Juhlaorkesteria johti Musiikkikomentajakapteeni Petri Junna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Panu Kärkkäinen: 60 vuotta hyvää tekemässä. Lieksan Lehti, 2012, 59. vsk, nro 141, s. 12. Lieksa: Lieksan Lehti Oy. ISSN 0782-6397.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]