Enrique Gaspar y Rimbau

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Enrique Gaspar

Enrique Lucio Eugenio Gaspar y Rimbau (2. maaliskuuta 1842 Madrid7. syyskuuta 1902 Oloron-Sainte-Marie) oli espanjalainen diplomaatti ja kirjailija, joka kirjoitti näytelmiä, romaaneja ja kevyitä oopperoita (zarzuela).

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enrique Gaspar y Rimbaun vanhemmat olivat näyttelijöitä. Isän kuoltua perhe muutti Valenciaan. Rimbau opiskeli filosofiaa, mutta ei koskaan suorittanut opintojaan loppuun, koska aloitti työt pankissa.

Gaspar y Rimbau kirjoitti ensimmäisen zarzuelan 13-vuotiaana, ja 14-vuotiaana hän toimi kirjoittajana La Ilustración Valencianassa. Hänen ollessaan 15-vuotias hänen äitinsä järjesti hänen kirjoittamansa näytelmän esityksen. Täytettyään 21 vuotta hän muutti Madridiin tarkoituksenaan omistautua kirjoittamiselle.

Gaspar y Rimbaun kirjallisen uran huippu ajoittui vuosiin 1868–1875, jolloin hän kirjoitti porvaristolle suunnattuja oopperoita, vaikka yleensä oopperat oli suunnattu aristokratialle. Tuohon aikaan hän kirjoitti myös draamaa, ja hänestä tuli sosiaalisen teatterin pioneeri.

23-vuotiaana Gaspar y Rimbau avioitui kauniin aristokraatin Enriqueta Batllés y Bertán de Lisin kanssa. Avioliitto oli pettymys vaimon vanhemmille. Toisen lapsen syntymän jälkeen Rimbau 27-vuotiaana aloitti diplomaatin uransa.

Hän vietti runsaasti aikaa Kreikassa ja Ranskassa ennen kuin työskenteli konsulina Kiinassa, Macaossa ja sittemmin Hongkongissa. Hän jatkoi kirjallista uraansa ja kirjoitti useita oopperoita.

Palattuaan Eurooppaan hän muutti Oloroniin, vaikka hänen perheensä asui Barcelonassa. Myöhemmin hän asui useissa eri paikoissa eteläisessä Ranskassa. Gaspar y Rimbaun vaimo kuoli Marseillessa, jossa Rimbau oli konsulina. Hänen terveytensä oli heikentynyt, ja hän vetäytyi Oloroniin yhdessä tyttärensä, vävynsä ja lastenlastensa kanssa. Gaspar y Rimbau kuoli Olorónissa 60 vuoden ikäisenä vuonna 1902.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Enrique Gaspar y Rimbau