Energiatodistus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki kevennetyn menettelyn mukaisesta energiatodistuksesta.

Energiatodistus (ruots. energicertifikat) on rakennuksen energiatehokkuutta kuvaava virallinen asiakirja. Energiatodistus on osa rakennuksen energiaselvitystä. Energiatodistus on ollut Suomessa pakollinen yli 50m2 uudisrakennukselle, jossa käytetään energiaa rakennuksen tilojen tarkoituksenmukaisten sisäilmasto-olosuhteiden ylläpitämiseksi, vuodesta 2013.

Olemassa olevan rakennuksen energiatodistuksessa kerrotaan rakennuksen energialuokitus, minkä lisäksi se sisältää ehdotuksia rakennuksen energiatehokkuuden parantamiseen. Todistukseen merkitty energialuokka tulee ilmoittaa esimerkiksi myynti- tai vuokrausilmoituksessa.

Rakennukselle voidaan laatia myös energiatodistus kevennetyn menettelyn mukaisesti tietyissä erityistapauksissa, esimerkiksi jos kohdetta ei esitellä julkisesti. Kevennetyn menettelyn mukaisen energiatodistuksen energialuokka ilmoitetaan tunnuksella H.

Rakennuksen omistaja vastaa siitä, että rakennuksen energiatodistus hankitaan ja että sitä tai siinä olevia tietoja käytetään tässä laissa säädetyissä tilanteissa, ellei asiasta erikseen toisin säädetä. Jos rakennuksen kunnossapitovastuu on lain tai sopimuksen nojalla taikka muulla tavoin rakennuksen haltijalla, mainittu vastuu on rakennuksen haltijalla.[1]

Energiaselvitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudisrakennuksissa vaaditaan rakennuslupamenettelyn yhteydessä energiaselvitys. Energiaselvitys koostuu näistä:

 • rakennuksen kokonaisenergian kulutus (E-luku)
 • kesäajan huonelämpötilatarkastelu (ei koske pientaloja)
 • rakennuksen lämpöhäviön määräystenmukaisuus (tasauslaskenta)
 • rakennuksen lämmitysteho mitoitustilanteessa (jäähdytetyissä rakennuksissa myös jäähdytysteho)
 • rakennuksen energiatodistus[2]

Kaikille näistä on asetettu raja-arvot, joiden alapuolelle kaikkien uudisrakennusten on päästävä.

Rivitaloa suuremmille uudiskohteille laaditaan energiaselvityksen osana myös kesäajan huonelämpötilatarkastelu.

Energialuokka, E-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksen energialuokka määrittyy asteikolla A-G.[3] Energialuokka määritellään laskennallisen E-luvun mukaan.[4] E-luku ilmaisee rakennuksen laskennallisen ostoenergian kulutuksen neliömetriä kohden vuodessa siten, että eri energiantuottotavoilla tuotettu energiamäärä kerrotaan eri energiamuotokertoimella.[5] E-luvun yksikkö on .

Energialuokka näkyy energiatodistuksen etusivulla monivärisessä nuolikaaviossa, josta näkyy esimerkki alla olevassa kuvassa.

Keskenään samaa käyttöluokkaa olevia rakennuksia (esimerkiksi kahta omakotitaloa) on mahdollista verrata E-lukujen perusteella. E-luku ei tarkoita suoraan rakennuksen laskennallista ostoenergiankulutusta vaan E-luvussa on huomioitu myös lämmitysmuodon ilmastoystävällisyys.[6]

Energiatodistuksen päivitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Todistus on korvattava täydennetyllä tai tarkennetulla todistuksella ennen rakennuksen käyttöönottoa, jos todistus on puutteellinen tai tiedot tarkentuvat hankkeen edetessä. Rakennus katsotaan otetuksi käyttöön, kun se on maankäyttö- ja rakennuslain 153 §:n 1 momentin mukaisessa loppukatselmuksessa hyväksytty käyttöönotettavaksi.[1] Käyttöönotettu rakennus tarkoittaa, että rakennus on ilmoitetun käyttötarkoituksen mukaisessa käytössä, eli esimerkiksi asuinrakennuksessa asutaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Ajantasainen lainsäädäntö: Laki rakennuksen energiatodistuksesta 50/2013 finlex.fi. Edita. Viitattu 15.3.2022.
 2. Energialaskenta ja energiatodistus Vesitaito. Viitattu 15.3.2022.
 3. Energiatodistusopas 2013 (pdf) (sivu 8) 27.09.2013. Ympäristöhallinto. Viitattu 27.6.2015.
 4. Mikä on energiatodistus? Motiva. Arkistoitu 30.6.2015. Viitattu 27.6.2015.
 5. ENERGIATODISTUKSEN KOKONAISENERGIANKULUTUKSEN (E-LUVUN) MÄÄRITTÄMINEN (pdf) (Ympäristöministeriön asetusrakennuksen energiatodistuksesta, liite 1) Finlex. Viitattu 27.6.2015.
 6. Mikä ihmeen energiatodistus? Vesitaito. 22.4.2021. Viitattu 15.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.