Emmanuel Fréteau de Saint Just

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emmanuel Fréteau de Saint Just 1790-luvulla.

Emmanuel Marie Michel Philippe Fréteau de Saint Just (17451794) oli ranskalainen aatelismies, lakimies ja poliitikko; perustuslaillisen kuningaskunnan kannattaja, joka teloitettiin giljotiinilla vallankumouksen hirmuhallinnon aikana.

Fréteau de Saint Just oli Ranskan aateliston edustajana sekä Melunin voutikunnan että Moret-sur-Loingin äänin vuoden 1789 säätyvaltiopäivillä Versilles’ssa. Hän oli jo edustajaksi tullessaan kuuluisa oltuaan edellisvuonna Doullensin vankilassa avoimesta kansanvallan vastustamisesta.

Säätyvaltiopäiville tullessaan hän liittyi vapaamielisiin aatelismiehiin, jotka halusivat asettaa koetteelle yksinvaltiuden ja yhdistää kolme säätyä yhtenäiseksi kansalliskokoukseksi. Vankkumattomana perustuslaillisen monarkian kannattajana hän ehdotti kuninkaalle titteliä ”ranskalaisten kuningas”, Roi des Français.

Uransa aikana Fréteau de Saint Just valittiin kaksi kertaa kansalliskokouksen puhemieheksi, hän toimi Pariisin parlamentin neuvonantajana ja oli yksi ihmis- ja kansalaisoikeuksien julistuksen kirjoittajista.[1]

Kun lakiasäätävän kansalliskokouksen tynkäistunto oli poistanut kuninkaan asemastaan 10. elokuuta 1792, Fréteau de Saint Just oli eri mieltä vallankumouksen uudesta suunnasta. Hän vetäytyi Meluniin maatilalleen Vaux-le-Pénilissä, jonne hänen isänsä oli rakennuttanut nykypäiviin säilyneen linnan.

Vaux-le-Pénilissä hän osallistui aktiivisesti kuntayhteisön elämään. Vallankumouksen hirmuhallinnon aikana hänet pidätettiin ”syyllisenä”. Ensin Fréteau de Saint Just vapautettiin syytteistä, osittain kotiseutunsa asukkaiden myönteisten lausuntojen vuoksi, mutta niistä huolimatta häntä pidettiin edelleen vangittuna Conciergeriessä.

Seuraavaksi häntä syytettiin valtion turvallisuutta uhkaavasta juonittelusta. Kun hänelle ei sallittu minkäänlaista puolustusta, Fréteau de Saint Just tuomittiin ja teloitettiin giljotiinilla 26. prairial-kuuta vallankumouksen vuonna II eli 26. kesäkuuta 1794.

29. syyskuuta 2007 avattiin Pariisin yliopiston Melunin toimipisteen 20-vuotisjuhlan kunniaksi hänen nimeään kantava kokous- ja neuvottelukeskus Emmanuel Fréteau de Saint-Just.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]