Emma (romaani)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emma
Emma
EmmaTitlePage.jpg
Alkuperäisteos
Kirjailija Jane Austen
Kieli englanti
Kustantaja John Murray
Julkaistu 1815
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Emma on englantilaisen kirjailijan Jane Austenin romaani vuodelta 1815. Se on yksi Austenin tunnetuimpia teoksia. Emma on Austenille tyypillisesti samalla sekä romanttinen että humoristinen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan päähenkilönä häärii herraskartanon nuori neiti Emma, joka on katsonut asiakseen saattaa itselleen rakkaita henkilöitä avioliiton satamaan. Hän joutuu kuitenkin karvaasti huomaamaan, että tunteiden johdatteleminen ei olekaan niin helppoa, kuin hän oli alkuun kuvitellut. Pappikin menee ja rakastuu aivan väärään ihmiseen. Loppujen lopuksi Emma löytää itsensäkin haaveilemasta avioliitosta.

Elokuvasovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emma on kuvattu moneen otteeseen, ja tunnetuimpiin niistä kuuluu vuonna 1996 ensi-iltansa saanut Emma, jossa Gwyneth Paltrow näyttelee Emma Woodhousen roolin. Myös vuonna 1995 kuvattu nuortenelokuva Clueless perustuu löyhästi Emmaan. Siinä pääosaa esittää Alicia Silverstone.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Austen, Jane: Emma. (Emma, 1815.) Suomentanut Aune Brotherus. 8. painos (1. painos 1951). Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1996. ISBN 951-0-21552-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistossa on lähdetekstiä aiheesta:
Emma (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.