Emma Åkerman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Emma Henrika Åkerman, o.s. Perander (9. lokakuuta 1851 Kuopio18. tammikuuta 1931 Taipalsaari) oli suomalainen opettaja ja ruotsin sekä suomen kielellä kirjoittanut runoilija. Hän käytti nimimerkkejä Emma ja -ma.

Emma Åkermanin isä oli Kuopion pormestari Nils Fredrik Perander ja veli hovioikeudenneuvos Niilo Perander, joka tunnettiin myös näyttelijänä. Hän kävi Viipurissa ja Helsingissä tyttökoulua ja oli sitten useita vuosia pikkulastenkoulun opettajana Viipurissa. Emma Åkerman meni 1872 naimisiin hovioikeudenneuvos D. W. Åkermanin kanssa. Heidän perheessään oli 14 lasta.

Emma Åkerman toimi Suomen Naisyhdistyksen Viipurin yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana 1886–1901 ja osallistui politiikkaan Suomalaisen puolueen piirissä. Hän oli kiinnostunut raittius-, opetus- ja siveyskysymyksistä ja oli myös mukana perustamassa Viipurin yhteiskoulua.

Åkerman julkaisi elinaikanaan yhden runokokoelman ja hän kirjoitti myös runoja ja muita kirjoitelmia suomen ja ruotsin kielillä naisasialiikkeen julkaisemiin kalentereihin.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • För dagen ; tankar af Emma. Wiborg 1886, uusi laaj. painos toim. Iikko B. Voipio. I. B. Voipio, Helsinki 1993
  • Sampo : dramaattinen sovittelu Kalevalan Sampotarusta kymmenessä kuvauksessa ; toim. Iikko B. Voipio. I. B. Voipio, Helsinki 1997

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]