Eliahu Inbal

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eliahu Inbal

Eliahu Inbal (hepr. ‏אליהו ענבל‎; s. 16. helmikuuta 1936 Jerusalem) on israelilainen kapellimestari.

Inbal opiskeli kotimaassaan viulunsoittoa ja sai myös sävellyksen opetusta Paul Ben-Haimilta. Leonard Bernsteinin tukemana hän pääsi stipendillä opiskelemaan orkesterinjohtoa Pariisin konservatorioon. Lisäksi hän osallistui Sergiu Celibidachen ja Franco Ferraran kursseille. Vuonna 1963 hän voitti Novarassa ensimmäisen palkinnon Guido Cantelli -orkesterinjohtokilpailussa.

Useimmat varhaiset esiintymisensä Inbal teki Italiassa, mutta Britannian-debyytti vuonna 1965 Lontoon filharmonikkojen kanssa johti useisiin brittiläisiin kiinnityksiin. Inbal on sittemmin saanut myös Britannian kansalaisuuden.

Vuosina 19741990 Inbal toimi Frankfurtin Hr-Sinfonieorchesterin ylikapellimestarina ja levytti sen kanssa useita Brucknerin sinfonioita alkuperäisversioissaan. Hänelle myönnettiin Jahrespreis der deutschen Schallplatten-Kritik. Lisäksi hän on levyttänyt Mahlerin ja Šostakovitšin sinfoniat. Inbal on myös tulkinnut muun muassa oopperaa ja kantaesittänyt nykyteoksia. Hän toimi vuosina 19841989 La Fenicen ylikapellimestarina ja sai tammikuussa 2007 nimityksen sen musiikilliseksi johtajaksi.

Inbal toimi vuosina 20012006 Konzerthausorchester Berlinin ylikapellimestarina. Vuodesta 2008 hän on ollut Tokion Metropolitan-sinfoniaorkesterin ja vuodesta 2009 Tšekin filharmonisen orkesterin ylikapellimestari.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Eliahu Inbal